Uit de voorlopige groeicijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat bleek dat de eurozone net aan een recessie was ontsnapt. Maar na een herziening is er nu toch sprake van een milde recessie.
Eurozone belandt in een milde recessie

Waarom is dit belangrijk?
De hoge inflatie, de opgelopen energieprijzen en het verstrakkende geldbeleid zetten de economische groei onder druk. Er werd al een tijdje gevreesd dat de eurozone vroeg of laat in een recessie zou belanden. Die is er nu. Het is van de coronacrisis geleden dat de monetaire unie een recessie kende.In het nieuws: Uit de definitieve groeicijfers van Eurostat blijkt dat de eurozone in een milde recessie is beland.
- Het bruto binnenlands product (bbp) van de eurozone kromp met 0,1 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Eerdere ramingen kwamen uit op 0,1 procent groei. De negatieve groei in het eerste kwartaal was volgens Eurostat het gevolg van een afname van de uitgaven van de overheid en de huishoudens.
- Ook in het laatste kwartaal van vorig jaar was er sprake van een krimp met 0,1 procent. Twee opeenvolgende kwartalen met negatieve groei betekenen dat er sprake is van een technische recessie.
Uiteenlopende groeicijfers
Details: Niet alle lidstaten van de eurozone krijgen af te rekenen met negatieve groei.
- Eerder bleek al uit de gegevens van het Duitste statistiekbureau Destatis dat Duitsland, de grootste economie van de eurozone, zich al een recessie bevond. Het rapport van Eurostat bevestigt dat de groei in het eerste kwartaal aldaar met 0,3 procent is afgenomen, na een krimp met 0,5 procent in het laatste kwartaal van 2022.
- Ook in Estland, Hongarije en Finland was er de voorbije twee kwartalen sprake van een recessie.
- België ontsnapt momenteel nog aan een recessie. Het bbp is in het eerste kwartaal toegenomen met 0,5 procent, na een minieme groei van 0,1 procent in de drie voorgaande maanden.
- Ons land was in het voorgaande kwartaal overigens een van de sterkste groeiers van onze buurlanden. In Frankrijk is de economie met 0,2 procent gegroeid en in Nederland kromp die met 0,7 procent. Enkel Luxemburg deed het beter met een groei van 2 procent.
- Luxemburg behoorde het voorbije kwartaal samen met Polen (+3,8 procent) en Portugal (+1,6 procent) tot de sterkste groeiers van de eurozone. Nederland, Litouwen (-2,1 procent) en Ierland (-4,6 procent) waren dan weer de hekkensluiters.

Opgelopen energieprijzen en renteverhogingen
Duiding: Tijdens het vierde kwartaal van 2022 en het eerste kwartaal van dit jaar moesten we meer geld op tafel leggen voor ons energieverbruik dan vandaag. Dat zette de economische groei onder druk. Daar kwamen ook nog eens de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB) bij, waardoor bedrijven en gezinnen moeilijker geld kunnen lenen.
- De vooruitzichten zijn intussen wel verbeterd. De Europese Commissie verhoogde vorige maand haar groeiprognoses voor de eurozone en voorspelt nu dat het bbp dit jaar met 1,1 procent zal stijgen en in 2024 met 1,6 procent.
- Er zijn ook positieve signalen over de inflatie. Hoewel die nog steeds een drievoud is van de doelstelling van de ECB (2 procent), zijn zowel de algemene als de kerninflatie vorige maand meer gedaald dan verwacht.
- De inflatie in de eurozone bedroeg in mei 6,1 procent (op jaarbasis), tegenover 7 procent in april, leren de jongste cijfers van Eurostat.
- De kerninflatie bedroeg in mei 5,3 procent op jaarbasis, iets lager dan de 5,6 procent een maand eerder.
- Het verstrakkende geldbeleid van de ECB zal naar alle waarschijnlijkheid nog even worden voortgezet. Verwacht wordt dat de monetaire instelling de rente nog twee keer met 25 basispunten zal optrekken.
(nd)