“Europese verkiezingen worden een referendum tegen Macron”

Indien er in Frankrijk geen oplossingen worden gevonden voor het aanhoudende straatprotest van de ‘gilets jaunes’ dreigen de Europese verkiezingen in Frankrijk een referendum tegen Macron te worden.

“Een verzwakte Macron is een gevaar voor gans Europa, omdat dit de extremisten en de populisten op het continent nieuwe buskruit bezorgt. Met de Europese verkiezingen om de hoek, wachten de Le Pens, Orbáns en Salvini’s in de coulissen. Indien we geen oplossingen vinden dreigen de Europese verkiezingen in Frankrijk een referendum tegen Macron te worden.” Dat schrijft columniste Natalie Nougayrède in een opiniestuk in de Britse krant The Guardian.

Macron, de zelfverklaarde aartsvijand van Salvini en Orbán, zit in het defensief

“Nog niet zo lang geleden positioneerde Macron zich fier als de aartsvijand van Salvini en Viktor Orbán, twee leiders wiens politiek handelsmerk het is om migranten, politieke tegenstanders en de rechtsstaat te viseren. Macron is nu verzwakt, zit in het defensief en raakt steeds meer geïsoleerd.”

De aankondiging dinsdag dat de fel gecontesteerde belasting op brandstof voor 6 maanden zou worden opgeschort  is volgens de columniste ook nog eens too little, too late…

Een klassenstrijd eerder dan een economische strijd

Vooral omdat de strijd van de ‘gilets jaunes’ meer een klassenstrijd dan een economische strijd is: jong tegen oud, werkloos tegen werkend, plattelandsbewoner tegen stadsbewoner en laagopgeleid tegen hoogopgeleid. Zulke spanningen bestaan overal, maar in Frankrijk krijgen ze een existentiële dimensie vanwege de historische link tussen het gelijkheidsbeginsel (égalité) met de Republiek. Vele Fransen vinden dat de werkelijkheid niet overeenstemt met dat waar ze denken recht op te hebben. (Christophe Chalençon, een van de woordvoerders van de ‘gilets jaunes’ vraagt zelfs de vervanging van de regering Macron door militairen. “Een echte commandant, een leider, dat is wat we nodig hebben.” (video onder)

Kijk naar Italië

Nougayrède ziet gelijkenissen met wat in Italië gaande is. “Een paar jaar geleden leidden de spanningen in Italië tot de dagenlange vaffanculo-protesten (met als onderliggende boodschap een welgemeend “fuck you” aan het establishment). Uit die protesten haalde de populistische Vijfsterrenbeweging haar voordeel.

Maar wat gebeurde er daarna? Dit jaar is Italië in de greep van extreem-rechts gekomen. Eenzelfde scenario dreigt indien Macron geen hulp krijgt om een minimum aan vertrouwen te herstellen. Een Europees democratisch project of sociale rechtvaardigheid is onmogelijk zonder een Europees democratisch Frankrijk. Het gelaat van Marianne (een nationaal symbool in Frankrijk) moet worden hersteld.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20