Het Internationale Energieagentschap (IEA) heeft een tienstappenplan uitgewerkt waarmee de Europese Unie (EU) de import van Russisch gas binnen het jaar met een ruim derde kan verminderen. Zo’n afbouw is noodzakelijk want de Russische dictator Vladimir Poetin gebruikt maar al te graag de aardgasvoorraden als economisch en politiek wapen.
Europa is tot op vandaag in grote mate afhankelijk van Russisch gas. Uit cijfers van de IEA blijkt dat de Europese Unie vorig jaar 155 miljard kubieke meter aardgas uit Rusland heeft ingevoerd, wat overeenkomt met ongeveer 45 procent van de gasinvoer van de EU en bijna 40 procent van haar totale gasverbruik.
Invoer Russisch gas afbouwen
Volgens het Internationaal Energieagentschap moeten we de invoer van Russisch gas drastisch afbouwen. “Niemand maakt zich nog illusies. Het feit dat Rusland zijn aardgasvoorraden als economisch en politiek wapen gebruikt, toont aan dat Europa snel moet handelen om voorbereid te zijn voor de grote onzekerheid over de Russische gasleveringen de komende winter”, benadrukt Fatih Birol, topman van de IEA. “Europa moet de dominante rol van Rusland op zijn energiemarkten snel terugdringen en de alternatieven zo snel mogelijk ontwikkelen.”
Om Europa te helpen om binnen het jaar minder afhankelijk te zijn van Russisch gas heeft het IEA een tienstappenplan uitgewerkt. “Dankzij dat plan verminderen we niet alleen de import van Russisch gas, maar kunnen we ook op een veilige en betaalbare manier de omschakelinig naar groene energie ondersteunen “, aldus Birol.
Het IEA is ervan overtuigd dat de Europese Unie dankzij het tienstappenplan de invoer van Russisch gas binnen het jaar met minstens 50 miljard kubieke meter kan verminderen. Dat is een afname van ruim 33 procent. Veel van de factoren die in het plan zijn opgenomen zijn sleutelelementen die afkomstig zijn uit de roadmap van de IEA om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn.
Maar wat staat er juist in het plan?
Dit is een overzicht van de tien stappen die in het plan beschreven staan:
- Onderteken geen nieuwe gasleveringscontracten met Rusland. Dat maakt een grotere diversificatie van het aanbod dit jaar en de daaropvolgende jaren mogelijk.
- Vervanging van Russische leveringen door gas uit alternatieve bronnen. Dat verhoogt de niet-Russische gaslevering met ongeveer 30 miljard kubieke meter binnen een jaar.
- Invoering van verplichtingen inzake minimale gasopslag. Dat vergroot de veerkracht van het gassysteem tegen de volgende winter.
- Versnelde invoering van nieuwe wind- en zonne-energieprojecten. Dat vermindeer het gasverbruik met 6 miljard kubieke meter binnen het jaar.
- Maximaliseren van elektriciteitsopwekking uit bio-energie en kernenergie. Dat vermindert het gasverbruik met 13 miljard kubieke meter binnen het jaar.
- Belastingmaatregelen (op korte termijn) voor uitzonderlijke winsten om kwetsbare elektriciteitsverbruikers te beschermen tegen hoge prijzen. Dat moet resulteren in lagere energiefacturen, zelfs wanneer de gasprijzen hoge toppen blijven scheren.
- De vervanging van gasketels door warmtepompen versnellen. Dat vermindert het gasverbruik met 2 miljard kubieke meter binnen het jaar.
- Versnelde verbetering van de energie-efficiëntie in gebouwen en de industrie. Dat vermindert het gasverbruik met bijna 2 miljard kubieke meter binnen het jaar.
- Consumenten overtuigen om de verwarmingen 1 graad lager te zetten. Dat vermindert het gasverbruik met ongeveer 10 miljard kubieke meter binnen het jaar.
- Meer inspanningen leveren om de energiebronnen te diversifiëren en koolstofvrij te maken. Op die manier wordt de de elektriciteitszekerheid van Europa minder afhankelijk van de beschikbare gasvoorraden.
(fjc)