Hoewel de Europese Unie (EU) alles in het werk stelt om AI te reguleren, staat regelgeving nog niet op de agenda en zal die niet onmiddellijk worden toegepast zodra de tekst is afgerond. Daarom proberen regelgevers de grote techbedrijven aan te zetten om misbruik op vrijwillige basis aan te pakken.
In het nieuws: De EU vraagt aan de techgiganten om actie te ondernemen tegen desinformatie die gecreëerd wordt door AI-tools.
- De bedoeling is om gebruikers te waarschuwen dat inhoud gegenereerd door kunstmatige intelligentie kan leiden tot verkeerde informatie.
- “Nieuwe technologieën zoals AI bieden tal van voordelen, maar ze kunnen ook een schaduwzijde hebben, nieuwe risico’s met zich meebrengen en leiden tot negatieve consequenties voor de samenleving”, zei Vera Jourova, vicevoorzitter van de Europese Commissie, maandag.
Nieuwe uitdagingen in de strijd tegen desinformatie
Het verzoek van de vicevoorzitter van de Europese Commissie is dubbel interessant, omdat ze aan de ene kant het gebruik van AI wil reguleren totdat er specifieke Europese regelgeving komt, en aan de andere kant het imago van de vrijwillige EU-gedragscode rond desinformatie probeert te verbeteren, nadat Elon Musk besloot Twitter eruit te halen.
De details: Jourova roept de huidige leden van de gedragscode, waaronder TikTok, Microsoft en Meta, op om alle diensten die waarschijnlijk desinformatie verspreiden die door AI is gegenereerd “duidelijk te labelen.”
- “Ondertekenaars die generatieve AI in hun diensten integreren, zoals Bing Chat van Microsoft en Bard van Google, moeten de nodige waarborgen inbouwen om ervoor te zorgen dat deze diensten niet door kwaadwillenden kunnen worden gebruikt om desinformatie te genereren”, aldus de vicevoorzitter van de Commissie.
- Met andere woorden, de EU vraagt Big Tech ervoor te zorgen dat hun AI-diensten niet worden gebruikt om nepnieuws te verspreiden.
“Ondertekenaars die diensten hebben die waarschijnlijk AI-gegenereerde desinformatie verspreiden, moeten op hun beurt technologie implementeren om deze inhoud te herkennen en duidelijk te maken aan gebruikers.”
Een druppel op een hete plaat
Vergeet niet: Het gaat om een volledig vrijwillige verbintenis, wat dus betekent dat de EU gaan sanctiees kan opleggen wanneer de techbedrijven de gedragscode niet naleven. Dat is de reden waarom Twitter vorige maand zo gemakkelijk kon vertrekken.
- Maar door die code uit te breiden, probeert de EU het begin van een oplossing te bieden voor iets dat zeker nog jaren zal duren voordat het volledig gereguleerd is.
- Ja, de Europese Unie werkt aan regelgeving voor kunstmatige intelligentie, maar het zal nog jaren duren voordat de wet wordt toegepast. En de kans bestaat dat er een aanpassingsperiode zal zijn.
(ns)