Europese treinbouwkolos in de maak: Alstom mag Bombardier overnemen

De Europese Commissie heeft de overname van de Canadese treinfabrikant Bombardier door Alstom goedgekeurd. Daarmee wordt de Franse treinbouwer de tweede grootste ter wereld, na het Chinese staatsbedrijf CRRC. 

Het groen licht is wel aan voorwaarden verbonden. Alstom moet een deel zijn activiteiten afstoten zodat de eerlijke concurrentie gegarandeerd blijft. Vooral bij de productie van hogesnelheidstreinen maakte de bevoegde Europees Commissaris Margrethe Vestager zich zorgen over de mededinging. 

Daarom doet Alstom een Franse vestiging van hand, en ook een Duitse site van Bombardier. 

‘Dankzij deze bijsturingen zal het nieuwe bedrijf nog steeds uitgedaagd worden in zijn kernmarkten, waardoor Europese klanten en consumenten profiteren’, verklaarde Vestager in een persbericht. 

Beide bedrijven zijn actief in ons land. Alstom heeft een site in Charleroi en één in Brussel, met in totaal meer dan 1.000 werknemers. Bombardier heeft een fabriek in Brugge. 

De Franse overnemer zou zo’n 6 miljard neertellen voor Bombardier. Het Canadese bedrijf blijft bestaan maar gaat zich concentreren op de productie van privévliegtuigen. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20