‘Europese toerismesector zal het verlies van een tweede zomer niet overleven’

Een groot aantal zaken in het toeristische landschap van Europa zullen deze zomer in rook opgaan door de slepende vaccinatiecampagne van de EU. Als de stand van zaken er tegen de zomervakantie niet beter voorstaat, zullen de gevolgen voor de gehele sector catastrofaal zijn, waarschuwen verschillende wanhopige zaakvoerders.

Vooral de Mediterraanse landen zullen de dupe zijn als er nogmaals een zomer verloren gaat door de coronapandemie. Vorig jaar was het verlies van dat toeristisch seizoen bijzonder verwoestend voor de Spaanse economie. De sector in dat land zag haar inkomen instuiken met 78 procent vergeleken met dezelfde periode in 2019. 

Normaal draagt het toerisme zeker 12 procent van Spanjes bbp bij. Het totale bbp van Spanje in 2020 nam met 11 procent af, alleen al door het verlies van internationale reizigers. Geen enkel ander land in de Europese Unie kreeg zo’n grote klap door het verbod op reizen te verduren.

‘Aantal reserveringen is deprimerend’

Hoewel de crisis het grootst is in Spanje, was de schade enorm in de meeste zuidelijke Europese landen. Zelfs het zuiden van Frankrijk kreeg af te rekenen met massale werkloosheid.

De reserveringen bij Griekse hotels zakten in februari van dit jaar al met 74 procent vergeleken met vorig jaar. Zoekopdrachten op het internet naar vrije kamers in het land zijn ook gezakt met zo’n 63 procent. De Griekse minister van Toerisme Harry Theoharis probeert optimistisch te blijven over de tragische situatie. ‘Het ziet er naar uit dat 2021 een beter jaar wordt dan vorig jaar, maar het aantal reserveringen is deprimerend,’ moest de Griek schoorvoetend toegeven. 


Bovendien hebben de zuidelijke Europese landen ook moeite om de zaken die nog overeind bleven boven water te houden. ‘Het potentiële verlies van een tweede zomerseizoen zal al deze problemen enkel uitvergroten,’ waarschuwde Nadia Gharbi, econoom bij Pictet Wealth Management, in een interview met The Financial Times.

Mallorca hoopt op gevaccineerde Duitse toeristen

María Antonia Llull, een zaakvoerder van hotelketen Hipotels in Mallorca, verliest met haar bedrijf elke maand maar liefst 1,5 miljoen euro. Zij is wel hoopvol dat in deze zomer het tij gekeerd kan worden. 

De keten moest sinds het uitbreken van het virus al haar 30 Europese vestigingen sluiten. Daardoor werden 3.000 mensen op non-actief gezet. Enkel het hotel in het Mexicaanse Cancún draait nog. Het is het enige hotel van de groep buiten Europa.

Llull hoopt dat gevaccineerde Duitse toeristen in de zomer de verliezen deels kunnen goedmaken. ‘Het seizoen na Pasen is in aantocht en we hopen dat we zeker acht hotels op Mallorca kunnen heropenen,’ zei Llull. ‘Wat we echt nodig hebben is een goede zomer. Als we die weer verliezen, zullen veel zaken het niet overleven.’

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20