Europese titel kan Rode Duivels massa geld opleveren

België kan op het Europees Kampioenschap 2020 een pak geld verdienen. De UEFA heeft het prijzengeld voor deze editie flink verhoogd. De deelnemende ploegen zullen op het einde van de competitie 371 miljoen euro onder elkaar hebben verdeeld. Dat is 70 miljoen meer dan bij het EK 2016 in Frankrijk.

Dat België zich zaterdag in Rusland van groepswinst verzekerde heeft niet direct gevolgen voor wat ze volgende zomer kunnen verdienen. Alle 24 deelnemende landen krijgen een startbedrag van 9,25 miljoen euro. Ook dat is 1 miljoen meer dan bij het EK in 2016.

Gewonnen wedstrijden leveren de KBVB straks 1,5 miljoen euro op. Een gelijkspel is goed voor de helft of 750.000 euro.

Indien onze Rode Duivels de groepsfase doorkomen, mogen ze 2 miljoen euro op hun rekening bijschrijven. Plaatsing voor de kwartfinale levert 3,25 miljoen euro op, de halve finale garandeert dan weer een bedrag van 5 miljoen euro.

Eindoverwinning goed voor 34 miljoen euro

Vooral de finale wordt lucratief, want de verliezer krijgt daar 7 miljoen euro mee, de winnaar 10 miljoen euro. Een kleine berekening leert dat de volgende Europees kampioen straks met 34 miljoen euro huiswaarts mag keren.

Ter vergelijking:  In 2016 bedroeg die prijzenpot 27 miljoen euro. De KBVB had toen in geval van winst 16,2 miljoen euro voor de spelers gereserveerd of 704.000 euro per speler. Zover kwam het niet, want de Rode Duivels verloren verrassend met 3-1 van voetbaldwerg Wales. Mocht het deze keer wel lukken dan houden de spelers zo’n 50% van de winstpremie over. De rest gaat naar de fiscus.

Grootste verliezer is… Brussel

Ons land zelf zal aan het EK niet veel overhouden. Omdat België er niet in is geslaagd een stadion te bouwen dat aan de UEFA-normen voldoet, zullen in de hoofdstad van Europa geen wedstrijden worden georganiseerd. Volgens Alain Courtois van het Brusselse organisatiecomité is niet enkel sprake van reputatieschade. Door de blamage loopt Brussel hiermee 100 à 120 miljoen euro aan inkomsten mis, onder meer op vlak van hotelovernachtingen, toerisme, transport, fanzones, enzovoort…

Radio Highlights
Meer
Luister live
Markten
My following
Markten
BEL20