Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 06 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Europese titel brengt Rode Duivels massa geld op

Logo Business AM
Business

18/11/2019 | Dominique Dewitte | 2 min leestijd

Tass/Sipa USA/ISOPIX

België kan op het Europees Kampioenschap 2020 een pak geld verdienen. De UEFA heeft het prijzengeld voor deze editie flink verhoogd. De deelnemende ploegen zullen op het einde van de competitie 371 miljoen euro onder elkaar hebben verdeeld. Dat is 70 miljoen meer dan bij het EK 2016 in Frankrijk. Dat België zich zaterdag in Rusland van groepswinst verzekerde heeft niet direct gevolgen voor wat ze volgende zomer kunnen verdienen. Alle 24 deelnemende landen krijgen een startbedrag van 9,25 miljoen euro. Ook dat is 1 miljoen meer dan bij het EK in 2016. Gewonnen wedstrijden leveren de KBVB straks 1,5 miljoen euro op. Een gelijkspel is goed voor de helft of 750.000 euro. Indien onze Rode Duivels de groepsfase doorkomen, mogen ze 2 miljoen euro op hun rekening bijschrijven. Plaatsing voor de kwartfinale levert 3,25 miljoen euro op, de halve finale garandeert dan weer een bedrag van 5 miljoen euro.

Eindoverwinning goed voor 34 miljoen euro

Vooral de finale wordt lucratief, want de verliezer krijgt daar 7 miljoen euro mee, de winnaar 10 miljoen euro. Een kleine berekening leert dat de volgende Europees kampioen straks met de bagatel van 34 miljoen euro huiswaarts mag keren. Ter vergelijking:  In 2016 bedroeg die prijzenpot 27 miljoen euro. De KBVB had toen in geval van winst 16,2 miljoen euro voor de spelers gereserveerd of 704.000 euro per speler. Zover kwam het niet, want de Rode Duivels verloren verrassend met 3-1 van voetbaldwerg Wales. Mocht het deze keer wel lukken dan houden de spelers zo’n 50% van de winstpremie over. De rest gaat naar de fiscus.

Grootste verliezer is… Brussel

Ons land zelf zal aan het EK niet veel overhouden. Omdat we er niet in zijn geslaagd een stadion te bouwen dat aan de UEFA-normen voldoet, zullen in de hoofdstad van Europa geen wedstrijden worden georganiseerd. Volgens Alain Courtois van het Brusselse organisatiecomité is niet enkel sprake van reputatieschade. Door de blamage loopt Brussel hiermee 100 à 120 miljoen euro aan inkomsten mis, onder meer op vlak van hotelovernachtingen, toerisme, transport, fanzones, enzovoort…

Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks