Europese skigebieden smelten weg door klimaatopwarming

Uit een onderzoek van Nature Climate Change blijkt dat de helft van de Europese skigebieden met sneeuwtekorten geconfronteerd zal worden. Dit kan bovendien maar deels met sneeuwkanonnen worden gecompenseerd.

De cijfers

  • Wanneer de aarde 2 graden Celsius warmer wordt, zal 53 procent van Europese skigebieden sneeuw tekortkomen. Als dat 4 graden is, stijgt dat tot 98 procent.
  • Wanneer sneeuwkanonnen ingezet worden, zal 27 procent van de skigebieden schaarste ondervinden bij een opwarming van 2 graden. Bij 4 graden klimt dat tot 71 procent.
  • Onder de Parijsakkoorden wordt gepoogd om de wereldwijde temperatuurstijgingen te beperken tot een stijging van 1,5 graden tegenover de pre-industriële niveaus. Volgens Climate Action Tracker stevenen we bij een ongewijzigd beleid af op een stijging van 2,7 graden.
  • De wetenschappers baseren zich op onderzoek in 2.234 skigebieden, over 28 Europese landen. Daardoor zeggen ze dat de bevindingen sterk kunnen variëren, afhankelijk van het gebied.

Sneeuwkanonnen

In het geval van sneeuwtekorten kan in sommige gevallen op een sneeuwkanon gerekend worden om soelaas te bieden. De wetenschappers stellen dat dit geen universele oplossing is door de grote verschillen tussen gebieden.

  • Of van een sneeuwkanon gebruik gemaakt kan worden, hangt af van verschillende factoren zoals temperatuur, geografie en beschikbaarheid van water en energie.
  • Daarnaast is sneeuw bijmaken niet gratis. Je betaalt naast de operationele kosten ook de ecologische kostprijs van het waterverbruik en elektriciteit. In de 12 belangrijkste Europese landen voor de wintersport, wordt 13 procent van het jaarlijks opgevangen regenwater in de skigebieden, gebruikt om sneeuw te produceren. 
  • De daarvoor benodigde energie is goed voor een uitstoot van zo’n 78 kiloton CO2. Als de aarde met 2 graden opwarmt, stijgt dit tot 93 kiloton. Daarnaast is het erg dubbelzinnig om een probleem, veroorzaakt door klimaatopwarming, op te lossen met bijkomende uitstoot.
    • De onderzoekers stellen eveneens dat, hoewel het bijmaken van sneeuw CO2-uitstoot, dit aandeel bijzonder klein is binnen de wintersportvakanties. Vooral transport en huisvesting zijn de grote boosdoeners.

Toekomst van de skivakanties

Skigebieden moet steeds inventiever worden om toeristen te kunnen ontvangen.

  • Hoger gelegen skioorden hebben minder moeite met de bezetting hotelkamers, omdat er meer sneeuwzekerheid is. Maar doordat die hotels zo gegeerd zijn, worden ze ook duurder.
  • Voor lagere gelegen skigebieden is het steeds meer de vraag of er nog een toekomst bestaat. Rond de jaarwisseling waren zowat de helft van de skipistes in Frankrijk gesloten wegens een gebrek aan sneeuw. Sneeuwkanonnen kunnen op korte termijn een oplossing bieden. Er worden ook waterreservoirs aangelegd, maar bij warmere temperaturen drogen die sneller op. In veel gebieden bestaan er ook al andere activiteiten, zoals mountainbiken. (ddw)
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.