Europese rijstproducenten kansloos tegen Aziatische concurrenten

De Italiaanse rijstproducenten luiden de alarmklok. Ze zijn naar eigen zeggen immers het slachtoffer van een oneerlijke concurrentie door de import van goedkope variëteiten uit Aziatische landen. De Italiaanse rijstproducenten zeggen door de oneerlijke concurrentie van de Aziatische import hun verkoopprijzen de voorbije jaren drastisch te hebben moeten verlagen.

Een groot aantal zou op dit ogenblik zijn productie zelfs met verlies op de markt moeten brengen. De situatie is volgens de betrokkenen onhoudbaar geworden, maar ze klagen door de Europese Unie onvoldoende beschermd te worden.

Import

Italië is de grootste rijstproducent van de Europese Unie. Er wordt een jaarproductie gemeld van ongeveer 1,5 miljoen ton. Daarmee vertegenwoordigt het land meer dan 50 procent van de totale rijstproductie in de Europese Unie. Bovendien neemt Italië ook 55 procent van de totale Europese rijstexport voor zijn rekening.

De Italiaanse rijstboeren cultiveren een veertigtal verschillende variëteiten, waaronder de Carneroli, Arborio, Vialone Nano, Baldo, Loto en Indica. Voor het derde jaar op rij blijkt echter de prijs van de Carneroli, kwalitatief de beste variëteit, te zijn gedaald. Er wordt door de industrie nu een prijs van 31 euro per honderd kilogram betaald, terwijl de productiekost volgens de Italiaanse producenten op minstens 50 euro ligt.

De problemen zijn volgens de Italiaanse rijstproducenten het gevolg van een ongeschikt beleid van de Europese Commissie. Zes jaar geleden werd immers beslist om de douaneheffingen op de invoer van rijst uit armere Aziatische landen te schrappen. Daarna volgde een massale import van goedkope rijstvoorraden uit Cambodja en Birma.

Daarnaast moet ook nog eens de Indiase basmati-rijst worden toegevoegd, waarvan de import op één jaar tijd met 62 procent tot 170.000 ton is gestegen.

Grootindustrie

“Officieel wil de Europese Unie deze arme landen helpen, maar in werkelijkheid worden alleen de grootindustrie bevoordeeld,” zegt Stefano Greppi, een zegsman van Colderetti, de confederatie van Italiaanse landbouwsector. Hij hekelt daarbij de ondoorzichtigheid van de invoer van Aziatische rijst en het gebrek aan veiligheidscontroles.

De massale import van de goedkope Aziatische soorten heeft volgens de zegsman op korte tijd de hele Europese markt ondermijnd. Over een periode van amper twee jaar zouden sommige soorten volgens Greppi 70 procent van hun waarde hebben verloren. “Wij vragen geen rijkelijke winsten, maar wel de mogelijkheid om te kunnen overleven,” betoogt hij.

“De markt wordt echter gedomineerd door een dertigtal grote rijstverwerkende industrieën, die hun wil aan de sector proberen op te leggen,” aldus nog Greppi tegenover de Franse krant Le Figaro. Onder meer zouden vragen van de rijsttelers voor meerjarencontracten door de industrie zijn afgewezen.

Daarnaast wordt geklaagd dat de bedrijven blijkbaar ongestraft Aziatische en Italiaanse variëteiten kunnen mengen.

Vanaf augustus zou een strengere etikettering de Italiaanse producten wel beter moeten beschermen. De Europese Commissie heeft bovendien beslist een onderzoek in te stellen naar de invoer uit Birma en Cambodja. Indien nodig zou opnieuw een invoerbeperking worden ingevoerd. De Italiaanse rijstproducenten vrezen echter dat die maatregelen niet ver genoeg zullen gaan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20