Europese recyclage aluminium compenseert emissies van stad met half miljoen inwoners

In Europa werd twee jaar geleden in totaal een volume van 510.000 ton aluminium drankblikken gerecycleerd. Dat betekende een stijging met 20.000 ton tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van de sectororganisaties Metal Packaging Europe en European Aluminium, gebaseerd op gegevens van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Noorwegen en IJsland.

Waarom is dit belangrijk?

Europa heeft twee jaar geleden bij de recuperatie van gebruikte aluminium drankblikken een recyclageniveau van 72,8 procent laten optekenen. Daardoor kon de sector tevens de uitstoot van koolstofdioxide met 4,2 miljoen ton verminderen. Dat komt overeen met de uitstoot van een middelgrote Europese stad met nagenoeg een half miljoen inwoners, zoals Toulouse in Frankrijk of Gdańsk in Polen.

Nieuw meetsysteem: Het rapport merkt op dat het gebruik van aluminium drankblikken tegenover het jaar voordien met 9 procent was gestegen. Anderzijds moest bij de recyclageniveaus een daling met 3 procent worden opgetekend.

  • Die achteruitgang is volgens de sectororganisaties echter het gevolg van een nieuw systeem dat de Europese Unie voor het opmeten van de recyclage-prestaties heeft geïntroduceerd.
  • Met deze nieuwe benadering worden de gerecycleerde volumes niet meer opgemeten op d
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer