Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 06 DEC

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Europese obligaties om tijdelijke werkloosheid te financieren brengen recordbedrag van 150 miljard euro op

Logo Business AM
Politiek

20/10/2020 | Willem De Maeseneer | 2 min leestijd

Europees commissievoorzitter Ursula von der Leyen en voorzitter van de Europese Raad Charles Michel nadat de lidstaten een akkoord bereikten over het coronaherstelfonds van 750 miljard - EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ / POOL

De eerste sociale obligatie van de Europese Unie werd dinsdag gelanceerd. De opgehaalde kredieten dienen om de regelingen van tijdelijke werkloosheid van de lidstaten te betalen, in het kader van het coronaherstelplan. De sociale schuldbrieven blijken een schot in de roos. 

De eerste uitgifte van sociale obligaties van de EU heeft volgens persagentschap Bloomberg orders doen binnenlopen ter waarde van 150 miljard euro, een record in de eurozone. 

Gezamenlijke schulden

Het is de eerste keer dat de EU gezamenlijk schulden aangaat. De opgehaalde kredieten dienen om het nieuwe programma SURE te financieren. Dat maakt deel uit van het coronaherstelpakket van 750 miljard euro, om de ergste schokken op te vangen van de coronacrisis.

SURE verstrekt goedkope leningen aan de lidstaten om de systemen van tijdelijke werkloosheid te financieren. België ontvangt daarvan 7,8 miljard euro. 

Teren op kredietwaardigheid EU

De EU verkoopt via de banken schuldbrieven met een looptijd van tien jaar, tegen een rente die drie basispunten boven de gangbare marktrente ligt. Het geeft ook obligaties uit over 20 jaar aan 14 basispunten tegenover de referentiekoers. 

Belggers worden aangetrokken door de schaarste van effecten die een AAA-stempel van kredietwaardigheid meekrijgen, omdat de lidstaten voor 25 miljard garant staan. 

De EU hoopt evenveel obligaties te verkopen als ze uitgegeven heeft. Het blok zal ook de groene obligatiemarkt domineren volgens Bloomberg, aangezien het volgend jaar schuldbrieven ter waarde van 225 miljard euro wil verkopen. 

Source: Bloomberg


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  65.889.578
 • Aantal
  doden
  1.518.573
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  587.439
 • Aantal
  doden
  17.142
Logo Business AM

Business AM | Stocks