Vertegenwoordigers van de 22 lidstaten van het Europese Ruimteagentschap (ESA) onderhandelen momenteel in Parijs over een forse budgetverhoging voor de ruimtevaartsector.
Europese ministers willen budget voor ruimtevaart aanzienlijk verhogen om “Amerikaanse en Chinese ambities het hoofd te bieden”
Waarom is dit belangrijk?
Grote spelers als de VS en China, maar ook privébedrijven, beginnen steeds meer vooruitgang te boeken op vlak van ruimtevaart. Nu de nieuwe race naar de ruimte ogenschijnlijk begonnen is, wil Europa niet achterop raken.De essentie: De ministers die in Parijs aanwezig zijn, hopen het ruimtevaartbudget voor de komende drie jaren te verhogen met maar liefst 25 procent.
- Het ESA vraagt aan de 22 lidstaten om voor de jaren 2023 tot 2025 een budget van 18,7 miljard euro te voorzien. Drie jaar terug werd een budget van 14,5 miljard goedgekeurd.
- Dat zou nodig zijn om te garanderen dat Europa kan blijven bijbenen met grotere spelers, vertelde de Franse minister van Economie Bruno Le Maire dinsdag op de conferentie, zo meldt Politico.
- Het Europese ruimteagentschap heeft momenteel niet de capaciteit om zelf astronauten naar de ruimte te sturen. Ook werd al besloten om een paar belangrijke missies uit te voeren met raketten van privébedrijf SpaceX.
- Waar Europa wel over beschikt, zijn satellietdiensten die de klimaatverandering in de gaten houden. Ook beschikt het over een civiel wereldwijd navigatiesysteem, Galileo.
- Die diensten zouden met een hoger budget versterkt moeten worden. Ook nieuwe missies staan op de agenda, waaronder het Harmony-programma, een missie die de klimaatverandering diepgaander moet monitoren.
- Ministers zullen ook de financiering van de Ariane 6, het toekomstige vlaggenschip van het ESA, proberen rondkrijgen. Die raket, die al jaren wordt ontwikkeld, moet in 2023 voor het eerst de ruimte ingaan.
Belgische ambities
Ingezoomd: Ook België is van de partij in Parijs.
- Staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen Thomas Dermine trok naar de ESA-top, kort nadat België bekendmaakte het ruimtevaartbudget op te krikken. Vanaf nu zal dat jaarlijks 325 miljoen euro bedragen, een verhoging van 50 miljoen.
- Die budgetverhoging zou voornamelijk dienen om “de uitgesproken wens van België om bij te dragen aan een ambitieus Europees ruimtevaartbeleid” te verwezenlijken, liet Dermine weten in een persbericht. Hij voegt eraan toe dat België de vijfde grootste bijdrager aan het ESA is.
- Dermine hoopt er in Parijs ook voor te zorgen dat er binnenkort een nieuwe Belgische astronaut tot de rangen van het ESA-korps zal behoren. De selectie van nieuwe Europese astronauten zal woensdag aan het einde van de raad bekendgemaakt worden. Tot nu toe zijn slechts twee Belgen, Frank De Winne en Dirk Frimout, naar de ruimte geweest.
(lb)