Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 05 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

‘Europese Klimaatwet in strijd met Europees Verdrag’

Logo Business AM
Klimaat

01/04/2020 | Pieterjan Neirynck | 3 min leestijd

Isopix

De Klimaatwet van de Europese Commissie, en dan specifieker de verplichting om tegen 2050 geen broeikasgassen meer uit te stoten, is in strijd met het Europees verdrag. Dat schrijft de Nederlandse openbare omroep NOS, op basis van een vertrouwelijk advies van de juridische dienst van het Europees Parlement.

Waarover gaat het? Als onderdeel van de ruimere Green Deal stelde Europees Commissaris Frans Timmermans begin maart de Europese Klimaatwet voor. Die bepaalt dat alle lidstaten tegen 2050 volledig koolstofneutraal zijn. Ze mogen dus netto geen broeikasgassen meer uitstoten.

Het probleem? In de plannen van Timmermans staat te lezen dat de Europese Commissie mag ingrijpen als de lidstaten niet op tijd de klimaatdoelen behalen. Tot 2030 mogen de Europese landen zelf het traject bepalen, zo kibbelden de Belgische federale regering en de deelstaten al over de langetermijnstrategie. Maar vanaf 2030 krijgt de Europese Commissie de mogelijkheid om elke vijf jaar controles uit te voeren en zo nodig bij te sturen. En dat is onwettelijk.

De details? De juridische dienst van het parlement haalt aan dat zo’n gedelegeerde handeling niet kan. De Europese Commissie mag niet zomaar ingrijpen, want anders dreigen komen de Europese Raad (de ministers) en het Europees Parlements buitenspel te staan. Er is dus een normale procedure nodig, waarbij de Europarlementsleden hun zeg mogen doen. Ook het Europees Hof liet in het verleden al verstaan dat de Commissie enkel mag tussenkomen bij hele grote belangen.

En nu? Volgens bevoegd Eurocommissaris Timmermans heeft de juridische dienst van de Europese Commissie wél groen licht gegeven. Hij wil zijn voorstel niet aanpassen en zal het debat in het parlement afwachten. Het is onzeker wanneer dat op het programma staat, maar het belooft een zware dobber te worden. De EVP toonde zich bij de voorstelling van het plan al bijzonder kritisch. Europees Parlementslid Johan Van Overtveldt (N-VA) noemde het bijvoorbeeld ‘een groene machtsgreep’ van de Commissie.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks