Belgische jongeren verlaten het ouderlijk huis iets vroeger dan hun Europese leeftijdsgenoten en in Zuid- en Oost-Europa blijven jongeren bijna tot hun dertigstethuis wonen. Dat blijkt uit de resultaten van een onderzoek uitgevoerd door Eurostat. Nog opvallend, vrouwen verlaten de ouderlijke woning gemiddeld een jaar vroeger dan mannen.
In België ligt de gemiddelde leeftijd waarop jongeren alleen gaan wonen op 24,9 jaar. Jonge mannen wachten echter iets langer en vertrekken net voor ze 26 jaar worden. Jonge vrouwen zijn dan weer wat sneller en staan al op hun vierentwintigsteste op eigen benen.
Daarmee zit België ongeveer één jaar voor op het Europese gemiddelde. Over heel Europa ligt de gemiddelde leeftijd waarop jongeren zelfstandig gaan wonen op 26 jaar.
Nederlanders zijn iets sneller dan Belgen om alleen te gaan wonen. Daar gaan vrouwen al op hun 22ste thuis weg en wachten mannen tot hun 24ste. De Zweden blijken het snelst zelfstandig te worden, want op 19 jaar zijn daar de meeste jongeren al het huis uit.
Officiële statistieken niet altijd correct
De cijfers komen uit officiële overheidsstatistieken die werden verzameld door Eurostat. Daar moet overigens wel een kanttekening bij gemaakt worden. Niet in alle Europese landen verloopt de registratie van het zelfstandig wonen op dezelfde manier. Zo blijven kotstudenten in België meestal ingeschreven op het adres van hun ouders, terwijl hun Nederlandse collega’s zich vaak inschrijven in de stad waar ze studeren.
Dat zou ook deels een verklaring zijn voor de hoge leeftijd waarop jongeren thuis lijken te vertrekken in Oost-Europa. In veel landen van het voormalige Oostblok wachten jongeren om zich thuis uit te schrijven tot ze een eigen woning gekocht hebben.
Vaak leven ze voor die tijd wel al enkele tijd zelfstandig. Volgens de cijfers van Eurostat zouden jongeren in bijvoorbeeld Polen, Slovakije of Bulgarije pas tegen hun dertigste levensjaar de ouderlijke woning verlaten.
Ondanks die mogelijke onnauwkeurigheid in de cijfers zijn er toch duidelijke verschillen waar te nemen tussen de regio’s in Europa. Naast de late leeftijd waarop jongeren in Oost-Europa thuis te lijken vertrekken, is het vooral in het zuiden van Europa dat jongeren lang thuis blijven wonen.
Een mogelijke verklaring is de slechtere economische toestand in die regio’s en een gebrek aan betaalbare huurwoningen. Scandinavische jongeren blijken dan weer het snelste zelfstandig te gaan wonen.