De inflatie in de eurozone bedroeg in november 10 procent op jaarbasis. Het is de eerste keer in 17 maanden tijd dat de geldontwaarding aan kracht inboet.
Europese inflatie zwakt af: ligt de piek achter ons?

Waarom is dit belangrijk?
De Europese Centrale Bank (ECB) probeert al maanden de inflatie te temperen door de rente te verhogen. Nu is er het eerste signaal dat een inflatiepiek mogelijk achter ons ligt. Dat kan de aanzet geven tot een minder forse renteverhoging in december.In het nieuws: De inflatie op jaarbasis in de eurozone is gezakt van 10,6 procent in oktober naar 10 procent in november.
- De inflatie ligt lager dan verwacht. Economen hadden een prijstoename met 10,4 procent voorspeld.
- De mildere inflatie hebben we voornamelijk te danken aan een afzwakking van de stijgende energieprijzen. Energie is vorige maand 34,9 procent duurder geworden tegenover vorig jaar. In oktober was er nog sprake van een stijging met 41,5 procent op jaarbasis.
- Op maandbasis is er zelfs sprake van een prijsdaling. Zo zijn de consumentenprijzen tussen oktober en november met 0,1 procent gedaald.
- De kerninflatie op jaarbasis – zonder energie- en voedingsprijzen – bedroeg 5 procent. Dat is een stabilisering in vergelijking met oktober.
Inflatiepiek
Details: Nu rijst de vraag: ligt de inflatiepiek achter ons?
- Volgens Bert Colijn, econoom bij de grootbank ING, is het nog veel te vroeg om daar een antwoord op te geven. “Een nieuwe fase van de energiecrisis zou de inflatie gemakkelijk weer omhoog kunnen duwen en de kerninflatie blijkt na een aanbodschok gewoonlijk kleverig te zijn”, verduidelijkt hij.
- De econoom stelt zich ook de vraag in welke mate de inflatie op jaarbasis relevant is om te bepalen of de inflatiepiek achter ons ligt. “Wij vinden de maand-op-maand ontwikkelingen belangrijker”, klinkt het. “Die was dus licht negatief, zelfs wanneer we de cijfers corrigeren voor seizoensinvloeden.”
- Colijn heeft ook veel aandacht voor de kerninflatie. “We mogen niet vergeten dat de effecten van de pandemie, waarbij er een enorme aanbodschok was met bijvoorbeeld het tekort aan allerhande producten, nog in dat cijfer zitten”, merkt hij op. “Zeker in de retail zie je dat de voorraden heel rap toenemen, omdat ondernemingen deze aanlegden uit angst voor tekorten. Intussen neemt de vraag wel af door de torenhoge inflatie, wat een neerwaartse impact zal hebben op de prijzen in de komende maanden.”
- Volgens de econoom is er sprake van een deflatoire druk bij de kerninflatie, maar hij verwacht geen forse daling op korte termijn. “De kerninflatie reageert vaak traag op energieschokken en veel van de hogere kosten zijn nog niet doorgerekend aan de consument”, klinkt het.
Wat gaat de ECB doen?
Zoom in: Op 15 december komen de bestuursleden van de ECB samen om het rentebeleid te bespreken. Door het afgezwakte inflatiecijfer staat de centrale bank minder onder druk om de rente opnieuw fors naar omhoog bij te stellen.
- De monetaire instelling is deze zomer begonnen met de rente op te trekken. Sindsdien is die gestegen met 200 basispunten, waardoor de financiële instellingen opnieuw een rente (1,5 procent) krijgen wanneer ze geld stallen bij de nationale centrale banken.
- Colijn verwacht dat de ECB volgende maand zal beslissen om de rente met 50 basispunten op te trekken. Tijdens de vorige twee vergaderingen ging de voorkeur uit naar een verhoging met 75 basispunten. Al bleek uit de notulen van de jongste rentevergadering dat er toen al stemmen opgingen om de rente minder fors op te trekken.
- Hoe dan ook zal de rente nog eventjes blijven stijgen. We mogen niet vergeten dat de inflatie nog altijd een vijfvoud is van de doelstelling van de ECB, namelijk 2 procent op middellange termijn. “De markt verwacht een rentepiek rond de lente of zomer, wat gevolgd kan worden door een eventuele renteverlaging in het late najaar van 2023”, laat Christofer Govaerts, hoofdstrateeg bij Nagelmackers, weten aan onze redactie.
(fjc)