“Chinese storm” komt eraan voor Europese EV-industrie, zegt voorzitter raad van bestuur Renault

“Chinese storm” komt eraan voor Europese EV-industrie, zegt voorzitter raad van bestuur Renault
(photo : Amarjeet Kumar Singh/Anadolu Agency via Getty Images)

De Europese industrie voor elektrische voertuigen (EV’s) zal steeds meer onder druk komen te staan door de intrede van Chinese merken. Jean-Dominique Senard, voorzitter van de raad van bestuur van Renault, spreekt zelfs van een “Chinese storm” die eraan komt.

De essentie: Doordat China de toeleveringsketen voor batterijen en andere onderdelen grotendeels controleert, zullen Chinese EV’s in sneltempo een aandeel van de Europese markt kunnen overnemen, vertelde Senard tijdens een interview aan Reuters.

  • “Wanneer ik over een Chinese storm spreek, heb ik het over de sterke druk vandaag in verband met de import van Chinese (elektrische) voertuigen naar Europa”, zei Senard. Hij voegde daaraan toe dat Europa zelf goed genoeg in staat is om EV’s te produceren, maar dat het vooral de Chinese dominantie in de toeleveringsketen is die een grote rol speelt.
  • China produceert meer dan de helft van alle batterijen voor elektrische wagens op aarde. Enkel batterijgigant CATL is goed voor ruim een derde van de wereldwijde productie. Bovendien maakt China het merendeel van onderdelen die nodig zijn om batterijen te fabriceren.
  • Die afhankelijkheid kan Europa zuur komen te staan indien geopolitieke spanningen blijven toenemen, zegt de Renault-topman. Een opvallend voorbeeld, en bewijs dat die angst niet uit de lucht werd gegrepen: de Chinese overheid heeft begin juli exportbeperkingen ingevoerd op germanium en gallium, twee belangrijke componenten voor halfgeleiders en zonnepanelen, maar ook voor de productie van auto’s.
  • Om die reden onderzoekt Renault alternatieve technologieën, zegt Senard, om “het land niet te verlammen”, indien bijvoorbeeld geen batterijen meer binnenkomen uit China. Ook de rest van Europa moet meer doen om strategisch onafhankelijker te worden, denkt hij. 
  • Dat zal echter niet gemakkelijk zijn. Volgens de Renault-topman zal Europa miljarden moeten investeren als het China wil inhalen. Het Middenrijk investeerde de laatste jaren massaal om zijn bevoorradingsketen uit te breiden. Europa onderhandelt wel al met de VS over een Critical Minerals Agreement (CMA), een deal die als doel heeft om de toeleveringsketens tussen de EU en de VS te bevorderen voor grondstoffen die nodig zijn voor de productie van EV’s. 

Een honderdtal merken

Een vooruitblik: Business AM sprak in januari met Alain De Jong van Gocar.be, die vertelde dat een honderdtal Chinese merken de Europese markt zouden kunnen betreden de komende jaren. Ook David Leclercq van Gocar.be deelt die mening. In een stuk uit december somt hij op waarom hij gelooft dat Chinese autofabrikanten snel fabrieken zullen neerpoten op Europese bodem.

  • Chinese automerken staan klaar om Europese consumenten te overtuigen door onder andere hun lagere verkoopprijzen, zonder dat zij inboeten op vlak van veiligheid of kwaliteit, zegt Leclercq.
  • Ook het besluit van Europa om de verkoop van wagens met een verbrandingsmotor vanaf 2035 te verbieden, werkt Chinese fabrikanten van EV’s, die in sneltempo zijn opgeschaald, in de hand, zegt hij. 
  • Ook andere industriebonzen, zoals Stellantis-CEO Carlos Tavares, waarschuwen dat Europa “de rode loper” uitrolt voor Chinese merken. Chinese EV’s zouden volgens de Stellantis-topman 20 tot 25 procent goedkoper kunnen worden dan Europese. 

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.