Europese gasvoorraad is voor 90 procent gevuld, meer dan twee maanden eerder dan de doelstelling

Europese gasvoorraad is voor 90 procent gevuld, meer dan twee maanden eerder dan de doelstelling
Een werknemer aan een gaskraan – Sean Gallup/Getty Images

De Europese gasvoorraden zijn op moment van schrijven voor 90,12 procent gevuld. Dat blijkt uit data van industriegroep Gas Infrastructure Europe. Dat is meteen een record voor deze periode van het jaar.

Teruggeblikt: De Europese Unie heeft vorig jaar beslist dat de gasvoorraden vanaf 2023 voor 90 procent gevuld moeten raken tegen 1 november, om te verzekeren dat de winterperiode overbrugd kan worden. Op moment van schrijven is die doelstelling al behaald.

  • Een aantal gunstige factoren hebben daarvoor gezorgd. Vorig winterseizoen was het weer milder dan verwacht, bleef de vraag uit Azië relatief laag en was er een surplus aan leveringen van vloeibaar gemaakt aardgas (LNG). Bovendien heeft de EU vrijwillig gas bespaard.
  • Hoewel Europa momenteel veilig zit, kan een zwaar winterseizoen dit jaar nog altijd roet in het eten gooien. De gasvoorraden moeten immers continu worden aangevuld tijdens de wintermaanden. De volledige voorraad volstaat voor slechts 90 dagen tijdens een gemiddelde winter. Als het weer zeer koud is, raakt het gas nog sneller op.
  • Bovendien bestaat het risico dat Europa moet concurreren met onder andere Azië, indien het winterweer ook daar koud blijkt te zijn. Voor de oorlog in Oekraïne begon, kon het Oude Continent massaal gas via pijpleiding importeren uit Rusland, maar nu dat niet meer mogelijk is, is het afhankelijk van de volatiele spotmarkt. Daardoor is de EU een stuk gevoeliger geworden voor fluctuerende prijzen.
  • De voorbije maanden schoot de prijs van TTF-gas, de referentie in onze contreien, meermaals omhoog, door gebeurtenissen die enkele jaren terug een geringe impact zouden hebben gehad. De dreiging van stakingen in LNG-land Australië zou in 2021 bijvoorbeeld nooit hebben gezorgd voor een prijsstijging van 30 procent in Europa. Vandaag de dag is dat wel het geval.

Risico’s tot 2027?

Ook genoteerd: Hoewel de voorraad momenteel goed gevuld is, denken sommige analisten dat het risico op tekorten nog enkele jaren zal blijven bestaan.

  • Duitsland waarschuwde eerder dit jaar al dat de markt nog volatiel zal blijven tot 2027. Om die zo snel mogelijk te stabiliseren, roept het land Europa op om zo snel mogelijk meer gasinfrastructuur bij te bouwen. Ook een snelle expansie van hernieuwbare energie kan de druk van de ketel helpen halen, zegt de Duitse regering. 
  • Op moment van schrijven noteert de prijs van TTF-gas op zo’n 36,5 euro per megawattuur (MWh). Hoewel dat een opmerkelijke stijging is tegenover een maand geleden, ligt de prijs nog altijd bijna tien keer zo laag als in augustus vorig jaar, toen die piekte rond de 340 euro per MWh. 

(evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.