Europese energiebedrijven riskeren margin call van 1,5 biljoen euro: “Lehman-gebeurtenis voor energie”

De Europese derivatenmarkt voor energie staat op instorten. Finland spreekt zelfs van een aankomende “Lehman-gebeurtenis”.

Europese energiebedrijven kijken aan tegen een vloedgolf van margin calls die zou neerkomen op zeker 1,5 biljoen euro. Die bedrijven kunnen de waarde van hun onderpand namelijk met moeite ondersteunen door de enorme prijsschommelingen op de energiemarkt. Zij zullen weldra een waarschuwing (margin call) krijgen dat het saldo om posities open te houden op de derivatenmarkt te laag staat. Verschillende stroombedrijven zullen overheidssteun nodig hebben om de klap te helpen opvangen, zei energiefirma Equinor dinsdag tegen Bloomberg.

Ook verontrustend: volgens Equinor zou de ingeschatte marge van 1,5 biljoen dollar zelfs redelijk “conservatief” zijn. “Als de bedrijven zoveel geld moeten ophoesten, betekent dit dat de liquiditeit op de markt opdroogt en dat is niet goed voor dit segment van de gasmarkten”, klinkt het nog bij Equinor. 

Lehman Brothers

Verschillende EU-leden werken intussen al aan steunfondsen om een afbrokkeling van de derivatenmarkt voor energie te verijdelen. Zo hebben Finland en Zweden afgelopen weekend al enkele maatregelen aangekondigd om de acties van hun energiebedrijven op de derivatenmarkt te steunen.

Opvallend is vooral dat de Scandinaven openlijk spreken over een mogelijke “Lehman-gebeurtenis” binnen de Europese energiesector, aangevuurd door het recente afsluiten van de Nord Stream 1-pijpleiding door Rusland. “Deze situatie heeft de ingrediënten voor een soort Lehman Brothers van de energie-industrie”, zei Mika Lintilä, Fins Minister voor Economie, zondag aan Reuters.

Hiermee wordt geïmpliceerd dat een implosie van energiebedrijven in Europa kan leiden tot schokgolven binnen het financiële systeem. Gelijkaardig met wat er in 2008 gebeurde na de neergang van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers.

Overheidssteun

Finland wil ondertussen een leenprogramma van 10 miljard euro opzetten voor zijn stroombedrijven. 

In Zweden stelt de overheid voor om kredietgaranties aan te bieden voor energiebedrijven die actief zijn op de derivatenmarkt. Het totale bedrag aan vereist onderpand door Zweedse firma’s op de energiemarkt steeg sinds juni van ongeveer 6,5 miljard euro naar zeker 16,6 miljard euro, meent de overheid in Stockholm.

(bg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20