Volgens de Europese Commissie zal de eurozone in het vierde kwartaal in een recessie belanden. De monetaire unie krijgt onder meer af te rekenen met hoge energieprijzen en strengere financieringsvoorwaarden.
Europese Commissie waarschuwt voor een recessie in het vierde kwartaal

Waarom is dit belangrijk?
De vrees voor een Europese en wereldwijde recessie zit er al een tijdje in. Door de renteverhogingen van de centrale banken, waaronder de ECB, stroomt er minder geld naar de reële economie. De oorlog in Oekraïne jaagt dan weer de energieprijzen de hoogte in. Na een milde herfst kan een strenge winter opnieuw voor paniek op de energiemarkten zorgen, met hogere gas- en elektriciteitsprijzen als gevolg.In het nieuws: de Europese Commissie sluit niet uit dat de eurozone en veel lidstaten dit kwartaal in een recessie zullen belanden.
- Voor het volledige jaar (2022) verwacht de Europese Commissie wel nog een economische groei van 3,3 procent in de Europese Unie en 3,2 procent in de eurozone. Dat hebben we onder meer te danken aan de sterke economische groei gedurende de eerste jaarhelft.
De details: De hoge inflatie blijft (samen met de energiecrisis) één van de belangrijkste redenen waarom Europa het momenteel zo zwaar te verduren krijgt. De gezinnen zien hun koopkracht als sneeuw voor de zon verdwijnen.
- De geldontwaarding in de eurozone bedroeg in oktober 10,7 procent (op jaarbasis).
- De Commissie gaat ervan uit dat de prijzen in de eurozone en de Europese Unie dit jaar respectievelijk met 8,5 procent en 9,3 procent zullen stijgen.
Wat brengt de toekomst?
Wat nu? De Europese Commissie deelt ook enkele prognoses voor de komende jaren.
- Verwacht wordt dat de inflatie in 2023 zal dalen. Die zal met 7 procent in de EU en 6,1 procent in het eurogebied wel hoog blijven, alvorens in 2024 te matigen tot respectievelijk 3 en 2,6 procent.
- In vergelijking met de tussentijdse zomerraming betekent dat een opwaartse herziening van bijna één procentpunt voor 2022 en meer dan twee punten voor 2023.
Door de hoge inflatie die niet snel zal verdwijnen, wordt er in het eerste kwartaal van 2023 ook een economische krimp verwacht.
- De Europese Commissie gaat ervan uit dat de economische groei in zowel de Europese Unie als eurozone volgend jaar zal uitkomen op 0,3 procent.
- Tegen 2024 zou de economische groei geleidelijk weer aantrekken tot gemiddeld 1,6 procent in de EU en 1,5 procent in het eurogebied.
De Europese Commissie voegt eraan toe dat er volgend jaar veel kan fout lopen. “De economische vooruitzichten blijven omgeven door een uitzonderlijke mate van onzekerheid aangezien de Russische oorlog tegen Oekraïne voortduurt en het potentieel voor verdere economische verstoringen nog lang niet is uitgeput”, klinkt het. “De grootste bedreiging komt van ongunstige ontwikkelingen op de gasmarkt en het risico van tekorten, vooral in de winter van 2023-24.”
En ons land?
De Europese Commissie heeft ook de situatie in elke lidstaat geanalyseerd. Die kwam daarbij tot de volgende conclusies voor ons land.
- Voor dit jaar wordt er een groei van 2,8 procent voorspeld, tegenover 6,1 procent in 2021. “Verwacht wordt dat de hoge inflatie en het afgenomen consumentenvertrouwen de toename van de gezinsconsumptie in de tweede helft van het jaar zullen afremmen”, verduidelijkt Europa.
- De daaropvolgende jaren zal de Belgische economische slechts heel beperkt groeien. Zo zal het bbp in 2023 en 2024 met respectievelijk 0,2 en 1,5 procent toenemen.
(as)