Europese Commissie voorspelt diepe recessie en ontsporing van werkloosheid in de EU

De economie van de Europese Unie zal krimpen met 7,5 procent dit jaar. Werkloosheid, schulden en begrotingstekorten zullen ontsporen in de nasleep van de coronapandemie. Dat voorspelt de Europese Commissie in haar voorjaarsprognose van 2020.

Om die cijfers in perspectief te plaatsen:  In haar najaarsprognose ging de Commissie nog uit van 1,2 procent groei dit jaar. Gedurende de ergste recessie uit de geschiedenis van de EU, tijdens de financiële crisis van 2009, kromp de economie ‘slechts’ met 4,5 procent. 

Zuiders economisch bloedbad

Bovendien houdt de Commissie er rekening mee dat het mogelijk nog erger wordt. ‘Het gevaar van een diepere en langdurigere recessie is zeer reëel’, staat in het voorwoord van de prognose.

Italië en Spanje, de twee EU-landen die het hardst getroffen zijn door de virusuitbraak, zien hun economieën krimpen met meer dan 9 procent elk. Griekenland, dat voor de pandemie net uit een diep economisch dal aan het klimmen was, krijgt de zwaarste klap te verwerken. Volgens de prognose zal de economische productie er met 9,7 procent dalen. 

Werkloosheid zal het continent teisteren, met een gemiddelde werkloosheidsgraad van 9 procent over het hele handelsblok. In Griekenland zal maar liefst een vijfde van de actieve bevolking werkloos zijn, volgens de Commissie.

Duitsland, de economische motor van de EU, wordt zwaar geraakt met een voorziene krimp van 6,5 procent. Frankrijk, de tweede grootste economie, zal 8,5 procent krimpen, volgens de prognose.

Hoe zit het bij ons?

Voor ons land voorspelt de Commissie dat het bbp met 7,2 procent zal dalen, net onder het EU-gemiddelde dus. Ondanks het veelgebruikte systeem van de tijdelijke werkloosheid om banenverlies tijdens de lockdownperiode te vermijden, ziet de prognose de Belgische werkloosheidsgraad stijgen van 5,4 procent in 2019 naar 6,5 procent in 2021. 

Opmerkelijk is dat de Europese Commissie verwacht dat de coronacrisis in ons land het begrotingstekort serieus zal doen ontsporen. In 2020 zou er een tekort zijn van 8,9 procent van het bbp. Ter vergelijking: Ons land eindigde 2019 met een tekort van 1,9 procent. Onze Nationale Bank verwachtte dat het tekort door de virusuitbraak zou oplopen tot 7,5 procent. 

Maar de Commissie ziet het dus nog zwartgalliger: 8,9 procent van het bbp zou het grootste begrotingstekort zijn sinds begin jaren 80.

De grimmige prognose voorspelt dus een rampzalige impact over de hele lijn, maar wat opvalt is dat lidstaten die in normale tijden populaire vakantiebestemmingen zijn, nog harder getroffen worden: Italië, Spanje, Griekenland.

In 2021 zou er de economie van de EU dan weer rechtkrabbelen met een groei van 6 procent (en 6,7 procent in ons land), niet genoeg dus om de verliezen van dit jaar te compenseren.

De Commissie roept op tot solidariteit in deze moeilijke tijden.

‘Zowel de diepte van de recessie als de snelheid van het herstel zullen ongelijkmatig zijn’, zegt Europees Commissaris voor Economie Paolo Gentiloni. ‘Het hangt af van de snelheid waarmee lockdowns worden versoepeld en het belang van bepaalde sectoren zoals toerisme en de financiële slagkracht van een land. Die ongelijkheid vormt een bedreiging voor de interne markt en de eurozone. Dat kan enkel worden tegengegaan door daadkrachtig, gezamenlijk Europees optreden.’

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.