Europese Commissie opent onderzoek naar Apple Pay en App Store

De Europese Commissie neemt techgigant Apple opnieuw in het vizier. De Europese concurrentiewaakhond heeft onderzoeken geopend naar de App Store en Apple Pay wegens mogelijke schendingen van de Europese concurrentieregels, zo heeft de Commissie dinsdag meegedeeld.

Het onderzoek naar de App Store komt er na klachten van muziekstreamingsdienst Spotify en een verkoper van e-books. Die noemt de Commissie niet bij naam, maar volgens de krant The Financial Times gaat het om Kobo, een filiaal van het Japanse Rakuten.

Zware commissie

Apple verplicht ontwikkelaars die via de App store apps willen aanbieden aan de gebruikers van iPhones en iPads om het betaalsysteem IAP van Apple te gebruiken. De techgigant vraagt daarvoor een commissie van 30 procent. Tegelijkertijd verhindert het de ontwikkelaars om eigenaars van iPhones en iPads te informeren over alternatieve, goedkopere verkoopsopties, stelt de Commissie.

‘Het lijkt erop dat Apple een rol als gatekeeper heeft bereikt wanneer het gaat om de distributie van apps en content aan gebruikers van de populaire toestellen van Apple. We moeten ervoor zorgen dat de regels van Apple de concurrentie niet verstoren in markten waarop Apple concurreert met andere ontwikkelaars van apps, bijvoorbeeld met zijn muziekstreamingsdienst Apple Music of met Apple Books’, licht eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager toe.

Apple Pay

Tegelijkertijd opende Vestager ook een onderzoek naar de mobiele betaaldienst Apple Pay. Ook de voorwaarden voor de integratie van Apple Pay in apps en websites op iPhones en iPads schenden mogelijk de concurrentieregels, meent de Commissie.

Daarnaast wil de Commissie een blik werpen op de ‘tap and go‘-functie in iPhones. Apple Pay is de enige betaaldienst die deze technologie kan aanwenden. ‘Het is belangrijk dat de maatregelen van Apple de consumenten de voordelen van nieuwe betaaltechnologieën, zoals meer keuze, kwaliteit, innovatie en competitieve prijzen, niet ontzeggen’, waarschuwde Vestager.

De onderzoeken moeten nu uitmaken of Apple daadwerkelijk de concurrentieregels met voeten treedt en/of zijn marktpositie misbruikt.

‘Ontgoochelend’

Apple meent alvast niets verkeerds te hebben gedaan. ‘Het is ontgoochelend dat de Europese Commissie verder gaat met ongefundeerde klachten van een handvol bedrijven die gewoon van de situatie willen profiteren zonder te betalen, en die niet volgens dezelfde regels als de rest willen spelen’, luidt de reactie van de onderneming.

Het is niet de eerste keer dat de Europese Commissie en Apple de degens kruisen. Illuster is het dossier uit 2016 waarin Vestager de Amerikaanse techreus dwong om 13 miljard euro aan fiscale voordelen terug te betalen aan de Ierse staat. Daarover loopt nog een zaak bij het Europese Hof van Justitie.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.