Europese beurzen zetten mooie prestatie neer

Alle Europese beurzen staan mooi in de winst. De Bel20 sluit de dag 1,4 procent hoger af. De gele trui is voor de Duitse beurs, die afvlagt op 2,9 procent winst, geholpen door de chemiegroep Bayer.

In Brussel staat bijna de hele Bel20 in het groen. De enige pineuten zijn de supermarktketen Colruyt en de materiaaltechnologiegroep Umicore. Ze doen er allebei ongeveer 1 procent af.

De topper was de hele dag Galapagos. Analisten zetten het bedrijf in een goed daglicht na positieve berichten vorige week over een nieuwe toepassing van zijn goudhaantje filgotinib bij ernstige darmontstekingen. Het aandeel ging net geen 5 procent hoger.

Coronabehandeling

Er was ook ander goed biotechnieuws. Het Waalse farmabedrijf Mithra, dat geen deel uitmaakt van de Bel20, start een onderzoek naar de werking van het vrouwelijk hormoon estetrol op Covid-19. Het aandeel begon de dag 6 procent hoger, maar kwam uiteindelijk terug tot 3,6 procent.

Andere winnaars in de Bel20 zijn de roestvrijstaalproducent Aperam en de bierbrouwer AB InBev. Ze stegen respectievelijk 4,4 en 2,4 procent.

Bayer schikt

In de rest van Europa zet de beurs van Frankfurt een glansprestatie neer dankzij het chemieconcern Bayer. De producent van de onkruidverdelger Roundup zou volgens het persagentschap Bloomberg een schikking hebben bereikt met zo’n 85.000 mensen die zeggen dat ze kanker hebben gekregen van Roundup en een rechtszaak hadden aangespannen.

Beleggers zijn tevreden dat er schot in de zaak komt en stuurden het aandeel 7,8 procent hoger.

De Londense beurs was de hele dag gesloten door Spring Bank Holiday, elke laatste maandag van mei. Ook in de VS gaan de beurzen niet open door Memorial Day, waarop de overleden militairen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog worden herdacht.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20