Europese beurzen reageren slecht op waarschuwing Amerikaanse centrale bank

De boodschap van de Amerikaanse centrale bank Fed laat z’n sporen na op de Europese beurzen, die allemaal op verlies staan. De Bel20 gaat zelfs 3 procent onderuit.

De economie in de Verenigde Staten zal zeker nog twee jaar nodig hebben om te herstellen, maakte de Fed woensdagavond bekend. Bovendien wil de centrale bank de nulrente nog tot 2022 aanhouden. Dat heeft een weerslag op de Europese beurzen, die donderdag omstreeks 10 uur allemaal verlies laten optekenen. Ook de Japanse beurs Nikkei had al met verlies afgesloten.

Agfa Gevaert verliest meer dan 3 procent. De beeldvormingsgroep wil haar drukplaatfabrieken in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk sluiten. ‘Deze beslissing past in de algemene strategie om in te spelen op een markt die al een tijdlang in structurele achteruitgang zit’, meldt een woordvoerster, die benadrukt dat er geen directe impact is voor de vestiging in Mortsel.

Farmabedrijf Mithra ging bij opening bijna 1 procent hoger. Het Luikse bedrijf sloot een deal om zijn middel Tibelia op de markt te brengen in Liechtenstein en Zwitserland. ‘Het maakt deel uit van onze strategie om het potentieel van ons product wereldwijd te maximaliseren’, klinkt het in een mededeling.

Just Eat en Unilever

In Nederland wint Just Eat Takeaway 0,5 procent, in een reactie op het nieuws dat het maaltijdbestelbedrijf met Grubhub een Amerikaanse poot krijgt. Het Nederlands-Britse bedrijf kaapte Grubhub weg voor de ogen van Uber, dat naar verluidt ook sterk geïnteresseerd was in het bedrijf. Met de deal is 7,3 miljard dollar gemoeid.

En nog in Amsterdam koerst Unilever 3,5 procent hoger. Het levens- en wasmiddelenconcern Unilever geeft zijn dubbele Brits-Nederlandse structuur op en wordt op papier volledig Brits. Die stap moet het bedrijf achter merken als Zwitsal, Dove en Knorr meer flexibiliteit bieden. Aandeelhouders van Unilever krijgen in ruil voor een Nederlands aandeel een Brits aandeel. Het bedrijf behoudt zijn beursnoteringen in zowel Amsterdam als Londen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20