Amerikaanse centrale bank houdt rente nog twee jaar historisch laag

De Amerikaanse centrale bank Fed verwacht dat de economie in de VS nog zeker twee jaar zal nodig hebben om te herstellen en houdt de nulrente nog tot 2022 aan. Ze denkt dat de economische activiteit over heel 2020 met 6,5 procent zal dalen.

Het is de eerste keer dit jaar dat de Fed haar economische vooruitzichten bekendmaakt. Normaal stonden de voorspellingen voor dit kwartaal gepland in maart, maar door de coronacrisis besliste de Fed om ze dit jaar over te slaan.

Nu maakt de bank dus haar prognoses voor het volledige jaar bekend. En die zijn niet om over naar huis te schrijven. Volgens de Fed krimpt de Amerikaanse economie over heel dit jaar met 6,5 procent.

Ze is wel positiever over de komende jaren. In 2021 zou de economie er 5 procent op vooruitgaan en in 2022 komt er 3,5 procent bij. De inflatie komt tegen 2022 op 1,7 procent.

Beleggers tevreden

Toch blijft de Fed voorzichtig en houdt ze de rente tot 2022 historisch laag op 0 procent. ‘We houden dit aan tot we zeker zijn dat de economie de huidige situatie overleefd heeft en weer op weg is naar maximale werkgelegenheid en een stabiele inflatie’, klinkt het in een mededeling.

De centrale bank bevestigde ook haar voornemen om obligaties te blijven opkopen, zoals ze al een hele tijd doet. Ze stuurt nu aan op obligatie-aankopen van 80 miljard dollar per maand.

De markten zijn zeer te spreken over de beslissing. Waar de Amerikaanse beurzen hun dag nog begonnen in het rood, staan ze na een halve dag allemaal op winst. De Dow Jones stijgt 0,2 procent, de S&P500 gaat 0,4 procent hoger en de Nasdaq vliegt 1,2 procent omhoog.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20