Europese autoverkoop nam forse duik in de zomermaanden

De verkoop van personenwagens in Europa is zeer fors gedaald in juli en augustus. In juli was er een terugval, vergeleken met een jaar eerder, met 23,2 procent. Augustus bracht met minus van 19,1 procent geen soelaas, zo blijkt donderdag uit cijfers van de Europese constructeurskoepel ACEA.

Het mondiale tekort aan chips speelt de sector parten. Door het tekort aan halfgeleiders hebben de automakers al meermaals de fabrieken moeten stilleggen. De lagere productie weegt op de levering van nieuwe wagens aan klanten.

In juli werden 823.949 nieuwe wagens ingeschreven in de EU, in augustus waren er dat 622.993. Bij de grote automarkten was Frankrijk de grootste daler in juli (-35,3 procent) en Spanje (-28,9 procent) in de tweede zomermaand. Ook Duitsland en Italië kenden forse dalingen.

bron: ACEA

Ook in België

De Belgische cijfers waren eerder al gecommuniceerd door sectorfederatie Febiac. In juli was er een daling met 38 procent tot 27.596 bolides. Die daling was vooral te wijten aan aanhoudende vertragingen door het tekort aan chips, klonk het. De constructeurs konden de maand nadien het tij niet keren: -25,7 procent tot 27.026 vierwielers.

Over de hele periode januari-augustus is er ten opzichte van coronajaar 2020 wel een herstel van de Europese autoverkoop. De verkoop steeg in de eerste acht maanden van het jaar 11,2 procent tot 6,8 miljoen nieuwe personenwagens. Maar België gaat tegen de stroom in met een daling van 3,5 procent tot 287.013 wagens.

Lees ook: Toekomst Autosalon hangt aan zijden draadje

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20