Is de nieuwe gasbeurs in Londen de doodsteek voor het Europese prijsplafond?

Op woensdag 15 februari werd het Europese prijsplafond voor aardgas van kracht. Maar een nieuwe gasbeurs in Londen kan roet in het eten gooien.

Met bijdragen van Charly Pohu

Waarom is dit belangrijk?

Sinds Rusland Oekraïne binnenviel, is de EU in een existentiële crisis terechtgekomen. Jarenlang maakte de Unie immers gebruik van goedkope Russische fossiele brandstoffen om de welvaart uit te bouwen. Maar nu moet de EU toch een manier zien te vinden om af te kicken. En dat blijkt niet zo gemakkelijk.

De essentie: Binnen enkele dagen opent in Londen een nieuwe gasbeurs. Die kan gebruikt worden om het prijsplafond te omzeilen.

Ter herinnering: Het prijsplafond beperkt de prijs van aardgas tot een maximum van 180 euro per megawattuur (MWh). Daarvoor moet aan twee voorwaarden worden voldaan:

  • De Europese groothandelsprijs, de Nederlandse TTF-prijs, moet drie opeenvolgende dagen boven de maximumprijs uitkomen.
  • De prijs moet gedurende die drie dagen ook minstens 35 euro hoger liggen d
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer