Europees onderzoek naar datacenters in de ruimte

Europa laat onderzoeken of datacenters in de ruimte beter zijn voor het klimaat dan hier op aarde. De Europese Commissie heeft een haalbaarheidsstudie besteld bij het Franse ruimtevaartbedrijf Thales Alenia Space. Ook de Vlaamse onderzoeksinstelling VITO is betrokken, meldt de VRT.

Met een datacenter in de ruimte zou je rechtstreeks de energie van de zon kunnen gebruiken om de servers af te koelen, zegt onderzoekster An Vercalsteren van VITO in De wereld vandaag op VRT Radio 1. ‘Op aarde heb je dan enkel nog energie nodig om de data te ontvangen en verwerken’.

Verschillende andere partners, zoals Airbus en ArianeGroup, gaan onderzoeken wat er technisch nodig is, of de technologie betrouwbaar is en of het allemaal wel veilig is.

Als alles positief uitdraait, is het de bedoeling om tegen 2030 of 2035 zo’n datacenter in de ruimte te kunnen installeren.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.