Europa zet deur op kier voor toerisme: reizen tussen landen met ‘even groot risico’

Naar alle waarschijnlijkheid komt de Europese Commissie woensdag met een drieledig plan om de grenzen te openen. Volgens een uitgelekte versie zullen lidstaten met een gelijkaardig risicoprofiel weer onderling verkeer mogen toelaten, schrijft de Britse krant The Guardian.

Waarover gaat het? Overal in Europa stuurt de toeristische sector aan op een snelle heropstart. Daarbij zijn de grenzen cruciaal. Maandag opende Tsjechië als allereerste EU-land opnieuw haar grenzen, maar dat is een eenzaam voorbeeld. Spanje zou de grenzen tot oktober gesloten houden, Frankrijk ziet een heropening niet voor 15 juli gebeuren en Duitsland zinspeelt met het plan om grensverkeer vanaf 15 juni weer toe te laten.

Opmerkelijk is wel dat Oostenrijk voorstelde aan Duitsland om de grenzen tussen de twee landen nu al te heropenen. Dat zou dan geregeld worden via een bilaterale overeenkomst. Kroatië ziet heil in een ‘corridor’ met Tsjechië, Oostenrijk en Duitsland om specifiek toeristen naar haar badplaatsen te lokken. Ook Griekenland kan zich vinden in speciaal ingelegde vluchten, maar bepleit toch nog altijd een eenduidige aanpak op Europees niveau.

Elk zijn corridor? Het zijn geen alleenstaande voorbeelden. Volgens de Britse pers houden de Britse premier Boris Johnson en de Franse president Emmanuel Macron gesprekken over zo’n bilaterale reisovereenkomst. Zo zouden Fransen en Britten deze zomer bij elkaar op vakantie kunnen, zonder dat ze nadien in een quarantaine van twee weken moeten. Die corridor kan meteen dichtgegooid worden als in één van beide landen het aantal besmettingen sterk stijgt.

De Placa de Catalunya in Barcelona, waar een politielint nu alle voorbijgangers de doorgang belet – Isopix

Maar? De Europese Unie is uiteraard niet te vinden voor bilaterale onderhandelingen. Hoewel Brussel dat strikt genomen niet kan tegenhouden, is het verzet groot. ‘De lidstaten kunnen de grenzen niet openstellen voor burgers uit één EU-land, maar niet voor burgers uit andere landen’, beklemtoont Europees Commissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson.

Het verschil? De Europese Commissie kant zich dan wel tegen bilaterale onderhandelingen, maar hoe anders is het om ‘grensverkeer in lidstaten met gelijkaardig risicoprofiel toe te laten’? Daarvoor keren we terug naar het voorbeeld van Duitsland en Oostenrijk. Als de grens daar opent, dan mogen niet alleen Duitsers, maar ook alle EU-burgers in Duitsland en Oostenrijk de grens oversteken, betoogt de Europese Unie.

Dat is een behoorlijk andere zienswijze dan de lidstaten in kwestie, die enkel Duitse en Oostenrijkse staatsburgers willen toelaten. Al blijft het afwachten tot woensdag, wanneer het concrete plan voorgesteld wordt. Het is ook nog onduidelijk hoe een ‘gelijkaardig risicoprofiel’ dan invulling krijgt.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.