Europa wil minder afhankelijk zijn van buitenlandse energie

Kernenergie is in opkomst als een groene back-up-optie voor hernieuwbare energiebronnen in Europa. Dat helpt meteen ook de afhankelijkheid van buitenlandse aardgasleveringen te verminderen.

Een wereldwijde stormloop op gas voor de winter heeft de prijzen de hoogte in gejaagd, wat politici in het Verenigd Koninkrijk ertoe heeft aangezet kernenergie te gebruiken om de energievoorziening veilig te stellen. Maar gas maakt een groot deel uit van de elektriciteitsmix en het zal niet gemakkelijk zijn om ervan af te stappen. 

Aan de overkant van het kanaal combineert het Franse elektriciteitssysteem atoomenergie met hernieuwbare energiebronnen. Hierdoor is het land minder afhankelijk van de invoer van gas, maar de snel stijgende elektriciteitsprijzen dwingen het land op te roepen tot een Europa dat minder afhankelijk is van invoer.

“Onafhankelijkheid is essentieel. Dat is essentieel voor Frankrijk. Dit is ook essentieel voor alle Europese landen”, zegt de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire vlak voor een vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone in Luxemburg. “We willen niet afhankelijk zijn van de leveringen uit het buitenland.”

Een weg naar onafhankelijkheid

Kernenergie staat op het punt een prominente rol te gaan spelen in het Britse energiesysteem. Kernenergie moet hernieuwbare energiebronnen ondersteunen in een plan om aardgas geleidelijk uit te bannen tegen 2035. De regering wees maandag op de dure en volatiele gasprijzen als een deel van de reden achter haar denkwijze.

Een reden voor de torenhoge gasprijzen is de lagere aanvoer uit Rusland, dat bezig is zijn eigen opslagplaatsen te vullen ter voorbereiding op de wintervraag.

“Hoe meer ik hiernaar kijk, hoe meer ik denk dat kernenergie een deel van de oplossing moet zijn,” zei de Britse minister van Zaken Kwasi Kwarteng. “Wat we in dit land moeten doen is een goedkoop, betaalbaar systeem hebben, iets dat duurzaam is, en iets waarop we zelf kunnen vertrouwen, dat ons beschermt tegen de grillen van de internationale prijsbewegingen.”

Kernenergie dominant

In Frankrijk is kernenergie al jaren de dominante energiebron, en het land wil die afhankelijkheid verminderen door hernieuwbare energiebronnen te stimuleren. Maar de voordelen van een koolstofarm systeem sijpelen in de huidige energiecrisis niet door in de economie. Lees meer.

De energiemarkten van Europa zijn met elkaar verbonden via enorme elektriciteitskabels die tussen de landen lopen en de afhankelijkheid van gas in buurlanden zoals Duitsland drijft ook de Franse prijzen op. Het Franse referentiecontract voor elektriciteit steeg maandag tot een record van 152,40 euro (177,08 dollar) per megawattuur.

De steun voor kernenergie betekent een soort wederopstanding voor de sector, na het grote ongeluk in Japan in 2011, waarbij straling weglekte. Het dwong landen om naar de veiligheid te kijken, terwijl gas naar voren kwam als de overbruggende brandstof tussen vuilere fossiele brandstoffen en hernieuwbare energiebronnen. Atoomenergieprojecten zijn duur en het duurt jaren om ze te bouwen.

Maar de huidige crisis brengt het weer onder de aandacht. De ministers van Financiën van de 27 lidstaten van de Europese Unie komen maandag en dinsdag in Luxemburg bijeen om te bespreken hoe zij consumenten en bedrijven kunnen helpen het hoofd te bieden aan de recordprijzen voor gas, die zich hebben uitgebreid naar de koolstof- en elektriciteitsmarkten. Talrijke energieleveranciers in het Verenigd Koninkrijk zijn failliet gegaan. Frankrijk blokkeert de verhoging van de gastarieven.    

“De situatie waarmee we vandaag worden geconfronteerd, is ondraaglijk. Ondraaglijk voor onze burgers en ondraaglijk voor onze privébedrijven,” zei Le Maire. “Dit zal de komende jaren een belangrijke politieke kwestie zijn.”

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.