Europa roept Hongarije op om discriminerende brandstofprijzen op te schorten: “Buitenlandse chauffeurs moeten tot 60 procent meer betalen”

Vrachtwagenchauffeurs uit het buitenland moeten in Hongarije meer betalen om hun voertuig vol te tanken dan de binnenlandse chauffeurs. De Europese Unie (EU) roept bij monde van Thierry Breton, Europees Commissaris voor de Interne Markt, op om de discriminerende prijzen te laten varen.

Het wringt (opnieuw) tussen de Europese Unie en Hongarije. Breton roept in een brief, die het persagentschap Reuters kon inkijken, de Europese lidstaat op om niet langer verschillende brandstofprijzen te hanteren voor binnenlandse en buitenlandse vrachtwagenchauffeurs.

Geen goedkope brandstof voor buitenlandse chauffeurs

Eerder dit jaar zei Hongarije dat vrachtwagens van meer dan 7,5 ton en vrachtwagens met een buitenlands nummerbord van meer dan 3,5 ton niet konden genieten van een (gesubsidieerde) korting op de brandstofprijs. Zij moeten de marktprijs betalen, terwijl de prijs voor alle overige chauffeurs in het land beperkt blijft tot 480 Hongaarse Forint, oftewel 1,21 euro.

Volgens Breton moeten buitenlandse chauffeurs door die regeling 50 à 60 procent meer betalen om hun wagen in Hongarije vol te tanken. “Dat komt neer op indirecte discriminatie en is in strijd met de EU-regels”, klinkt het.

Mogelijke boetes

“Ik vraag u om in een antwoord te verduidelijken waarom je zo’n prijspolitiek hanteert en hoelang die maatregel, die mogelijk in strijd is met de EU-wetgeving, nog zal lopen”, vervolgt Breton. “Ik vraag u ook de toepassing van de maatregel op te schorten totdat is gewaarborgd dat die in overeenstemming is met de EU-wetgeving.”

Breton herinnert er ook aan dat de Europese Commissie zich het recht voorbehoudt een dringende inbreukprocedure op te starten die uiteindelijk kan leiden tot gerechtelijke stappen tegen Hongarije en mogelijke boetes. Hongarije zei in maart dat het dergelijke beperkingen heeft geïntroduceerd om brandstoftoerisme en het toenemende transitverkeer tegen te gaan.

De spanningen tussen Brussel en de Hongaarse premier Viktor Orbán zijn de afgelopen maanden toegenomen, onder andere omdat Boedapest zich voortdurend verzet tegen meer sancties tegen Rusland.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20