Europa registreerde vorig jaar ruim 738.000 asielzoekers

Het voorbije jaar zijn in Europa 738.425 asielaanvragen geregistreerd. Dat komt neer op een stijging met 11 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van het European Asylum Support Office (Easo). Duitsland blijft voor asielzoekers de belangrijkste Europese bestemming.

De auteurs merken op dat de asielaanvragen in de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen voor de eerste keer sinds het midden van het voorbije decennium opnieuw een toename heeft laten optekenen.

Venezuela

Duitsland ontving vorig jaar 165.615 geregistreerde asielzoekers. Dit betekent dat meer dan één vijfde van alle asielzoekers die in Europa aankomen, zich in Duitsland willen vestigen. Tegenover het jaar voordien viel het aantal aanvragen in Duitsland wel met 10 procent terug.

Op de tweede plaats staat Frankrijk met 128.940 aanvragen, gevolgd door Spanje (117.795), Griekenland (77.275) en het Verenigd Koninkrijk (44.835). Dit betekent dat Italië voor het eerst sinds het midden van het voorbije decennium niet meer tot de Europese favoriete top vijf bestemmingen van asielzoekers behoort. Het land ontving vorig jaar 43.770 asielzoekers. Het grootste deel van die immigranten was afkomstig uit Pakistan.

België stond met 27.460 asielzoekers op een zevende plaats. Tegenover het jaar voordien was er hier sprake van een stijging met 22 procent. De immigranten kwamen vooral uit Afghanistan (12 procent).

De asielzoekers in Europa waren het voorbije jaar vooral uit Syrië, Afghanistan en Venezuela afkomstig. Terwijl Syrië en Afghanistan al langer prominent op de lijsten met asielaanvragen prijken, is Venezuela een recenter fenomeen. Daar kon vorig jaar een stijging met 103 procent worden gemeld. Alleen vanuit Colombia was er, met een stijging van 214 procent, nog een sterkere toename.

Coronacrisis

De onderzoekers merken nog op dat een aantal landen – zoals Frankrijk, Cyprus, Griekenland, Malta en Spanje – vorig jaar meer migranten heeft opgevangen dan tijdens de migratiecrisis van het midden van het voorbije decennium. Daarnaast voeren ze aan dat de procedures voor de behandeling van de aanvragen in vele landen nog altijd teveel tijd in beslag neemt.

Ook tijdens de eerste twee maanden van dit jaar was er een groei van 16 procent. ‘Die toestroom is door de uitbraak van de coronacrisis echter bruusk afgebroken,’ aldus nog het Easo. ‘Het ligt voor de hand dat de trafiek weer zal aantrekken wanneer de grootste problemen van de pandemie achter de rug zijn.’

Meer