Europa op ramkoers over immigratie

De Italiaanse premier Giuseppe Conte wil – op aanbevelen van zijn minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini – een voor vrijdag geplande ontmoeting met de Franse president Emmanuel Macron uitstellen als gevolg van de spanningen die tussen beide landen zijn ontstaan over de immigratiepolitiek. Indien Frankrijk geen excuses aanbiedt wordt de ontmoeting volgens Salvini best geannuleerd.  

Macron had eerder deze week de Italiaanse regering bekritiseerd omdat die had geweigerd een Frans schip met 629 Afrikaanse vluchtelingen toe te laten tot een Italiaanse haven. De ‘Aquarius’ van de ngo SOS Mediterannée is ondertussen op weg naar het Spaanse Valencia. De Franse president had Rome in de zaak onverantwoordelijkheid en cynisme verweten.

Salvini: “Italië heeft van niemand lessen te krijgen”

De Britse krant The Guardian schrijft dat Italië de Franse ambassadeur in Rome heeft ontboden. Minister van Binnenlandse Zaken en Lega-leider Matteo Salvini zou volgens dezelfde krant hebben gezegd “dat Italië van niemand lessen te krijgen heeft inzake generositeit, bereidwilligheid, verwelkoming en solidariteit.”

Aan de basis van het geschil ligt een van de breuklijnen die de Europese politiek beheerst: hoe de verantwoordelijkheid te delen voor immigranten die de EU binnenkomen vanuit Afrikaanse en Midden-Oosterse oorlogsgebieden en arme landen.

Sinds 2014 zijn meer dan 1,8 miljoen mensen Europa op illegale manier binnengekomen. In Italië verblijven op dit moment zo’n 170.000 asielzoekers. Salvini had tijdens de verkiezingscampagne beloofd 500.000 illegalen te zullen deporteren. Vandaag is hij minister van Binnenlandse Zaken.

De “as van bereidwilligen”

De Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz (links op de foto boven) heeft zijn collega’s in Italië en Duitsland ondertussen overtuigd om ‘een as van bereidwilligen tussen Berlijn-Rome-Wenen’ te vormen om de illegale immigratie aan te pakken. Kurz heeft daarbij de steun gekregen van de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (rechts) van de Beierse CSU. Die had woensdag nog zijn deelname geannuleerd aan een immigratietop die door bondskanselier Merkel was georganiseerd.

Merkel en Seehofer zijn het niet eens

Merkel ijvert voor een gezamenlijk Europees antwoord op de asielkwestie en kon het eigengereid optreden van Seehofer maar matig appreciëren. Indien EU-landen beginnen migranten weg te sturen aan de eigen landsgrenzen dreigt een domino-effect waarbij het Europese asielbeleid als een kaartenhuis instort.

Seehofer zei oog te hebben voor de Duitse belangen, terwijl Merkel zegt dat Duitsland ook een verantwoordelijkheid heeft tegenover Europa. In oktober zijn er in de deelstaat Beieren verkiezingen. Seehofer zou ook op eenzelfde lijn zitten als zijn Italiaanse collega Matteo Salvini.

Begin juli wordt Oostenrijk roterend voorzitter van de Europese Unie. Kurz schuift de versterking van de EU-buitengrenzen als prioriteit naar voren.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.