“Europa nauwelijks in staat om eigen continent te verdedigen”: Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken

“Europa is nauwelijks in staat om zijn eigen continent te verdedigen”, zei Nederlands minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra in de talkshow BEAU.

Hoekstra wil dat Europa meer investeert in defensie en ook beter samenwerkt met de Amerikanen en de Canadezen, liet hij blijken in de talkshow.

De minister maakte zich ook zorgen over de afhankelijkheid van Russisch gas. “We hebben te lang gewacht om iets te doen aan de gasafhankelijkheid. Daar moet je eerlijk over zijn. Daar hebben we te veel tijd aan verspild.”

Wapens

“De situatie in Oost-Europa blijft precair door de aanhoudende militaire dreiging en de agressieve retoriek van Rusland”, zei Hoekstra op Twitter. “De EU staat aan de zijde van @NAVO en partners om deze geopolitieke uitdaging het hoofd te bieden.”

Vorige week liet de minister ook weten dat Nederland welwillend defensieve wapens naar Oekraïne zou sturen, mocht het daarnaar vragen.

“Je kunt niet op voorhand zeggen: dat doen we sowieso niet. De toetsingscriteria staan wel overeind, waarbij je ook daar kunt voorstellen dat onderdelen van de weging daarvan anders zullen uitvallen dan vier of acht of zestien weken geleden, omdat we bijna met de dag meer zorgen hebben over de situatie in Oekraïne”, liet Hoekstra optekenen door de Volkskrant.

Forse gevolgen

Hoekstra hoopt op een diplomatieke oplossing voor de spanningen in Oekraïne. “Maar je moet klip en klaar zijn: als de agressie doorgaat, dan zal dat forse gevolgen hebben.”

In België komt vandaag het kernkabinet bijeen om de veiligheidssituatie in Europa te bespreken. Ons land heeft tot nu toe nog geen militaire steun gestuurd naar Oekraïne.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.