Europa loopt wereldwijd hopeloos achterop wat betreft de invoering van 5G, dankzij de stijgende inflatie en de oorlog in Oekraïne. Die achterstand tast de ambities van de Europese digitale infrastructuur serieus aan, zo blijkt uit een onderzoek van de GSMA, een lobbygroep voor de mobiele industrie.
Onderzoekers van de GSMA voorspellen dat tegen 2025 44 procent van de Europese bevolking gebruik zal maken van het 5G-netwerk. Daarmee loopt de Europese markt echter flink achter op de Amerikaanse (68 procent), Zuid-Koreaanse (73 procent) en Japanse (68 procent), zo valt te lezen.
“Nu economieën en samenlevingen over de hele wereld digitaliseren, is de versnelling van 5G in Europa noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de traditionele industrie en productie niet worden aangetast door zwakke punten in de ICT-sector”, stelt het rapport.
Sterk vertrouwen op mobiele technologieën
Consumenten en bedrijven blijven sterk vertrouwen op mobiele technologieën, om verbonden te blijven met het internet. Eind 2021 waren er ruim 433 miljoen mobiele internetabonnees in Europa, wat volgens het rapport neerkomt op een penetratiegraad van 79 procent. De GSMA stelt ook dat Europa nog eens 20 miljoen nieuwe abonnees kan verwachten tegen 2025, waardoor de noodzaak van technologische ontwikkelingen in de richting van 5G cruciaal zijn, staat er te lezen.
“De beperkingen van bestaande netwerken worden meer en meer duidelijk. Als steeds meer arbeidskrachten en dienstverleners afhankelijk worden van snelle, stabiele netwerken, wordt het cruciaal om onze netwerken mee te laten evolueren”, aldus de onderzoekers.
Het is echter maar de vraag of Europa gewenste technologische ontwikkelingen tijdig kan realiseren. De onderzoekers van de GSMA stellen dat de stijgende inflatie, hoge energieprijzen en de politieke spanningen rond Oekraïne het proces vertragen.
België ontvangt 8 miljoen euro subsidie
Landen die qua adoptie van 5G voorop lopen in Europa zijn Noorwegen (16 procent), Zwitserland (14 procent), Finland (13 procent), het Verenigd Koninkrijk (11 procent) en Duitsland met 10 procent. Het gemiddelde voor het continent ligt op 6 procent.
Eerder deze week raakte bekend dat België in totaal acht miljoen euro EU-subsidie krijgt voor de uitrol van 5G. “Belgen staan weer een stap dichter bij 5G voor iedereen in 2030, zoals Europa wil”, aldus minister van Telecommunicatie Petra de Sutter.
(ns)