Europa investeert 20 miljard euro in AI-megafabrieken om de Amerikaanse dominantie te bestrijden


Key takeaways

  • De Europese Commissie investeert 20 miljard euro in de bouw van vier megafabrieken die geavanceerde AI-modellen zullen ontwikkelen.
  • De voorgestelde financiering en infrastructuur voor deze megafabrieken zullen naar verwachting afkomstig zijn van bestaande EU-programma’s en lidstaten, waarbij elke faciliteit wordt uitgerust met 100.000 geavanceerde chips.
  • Het verkrijgen van de benodigde Nvidia GPU-chips vormt een grote uitdaging vanwege beperkingen die de Amerikaanse overheid in het verleden heeft opgelegd.

Europa maakt een belangrijke stap in de sector van kunstmatige intelligentie (AI) met een investering van 20 miljard euro om vier “AI megafabrieken” te bouwen. De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, Introduceerde dit plan tijdens de AI-top in februari in Parijs en beschreef het als onderdeel van InvestAI, het ambitieuze antwoord van Europa op het 500 miljard dollar kostende Stargate-plan van de VS. Deze fabrieken worden gezien als publiek-private partnerschappen die de ontwikkeling van geavanceerde AI-modellen zullen vergemakkelijken, met als doel om van Europa een belangrijke speler op dit gebied te maken.

Uitdagingen bij het verkrijgen van Nvidia GPU-chips

De voorgestelde financiering voor deze fabrieken komt van bestaande EU-programma’s en lidstaten, waarbij elke faciliteit wordt uitgerust met 100.000 geavanceerde chips. Deze schaal overtreft zelfs de grootste supercomputer die momenteel binnen de EU wordt gebouwd. Het verkrijgen van de benodigde Nvidia GPU-chips, die cruciaal zijn voor AI-training, vormt echter een grote uitdaging.

De Amerikaanse overheid heeft eerder de toegang tot deze chips beperkt om de ontwikkeling van fabrieken in verschillende Europese landen te belemmeren. Hoewel de toekomstige houding van de nieuwe regering onduidelijk blijft, suggereren acties uit het verleden een bereidheid om de Amerikaanse dominantie op het gebied van AI te behouden. Deze beperking benadrukt een belangrijk obstakel voor het ambitieuze plan van Europa. DeepSeek, een AI-bedrijf, gebruikte ongeveer 2.000 Nvidia H800-chips (minder geavanceerd dan de meest geavanceerde modellen) voor hun modeltraining. Hun toegang werd vergemakkelijkt door de gratis export van deze chips naar China tot oktober 2023.

Deskundigen waarschuwen voor chiptekort

Experts waarschuwen dat het verkrijgen van de benodigde Nvidia-chips moeilijk zou kunnen zijn voor Europese AI-projecten. Terwijl sommigen geloven dat overheidsingrijpen of innovatieve oplossingen deze hindernis kunnen overwinnen, zijn anderen sceptisch over de haalbaarheid hiervan in de nabije toekomst. De vorige poging van Europa om de technologische infrastructuur te versterken door middel van de 2023 Chips Act slaagde er niet in om geavanceerde chipfabricage naar het continent te halen. Ondanks deze tegenslag werden er wel investeringen gestimuleerd in fabrieken die autochips produceren.

Het project staat ook voor logistieke uitdagingen, waaronder het vinden van geschikte locaties en het zorgen voor een betrouwbare elektriciteitsvoorziening. Bovendien zorgt de afwezigheid van grote cloudserviceproviders of AI-ontwikkelingsbedrijven zoals die in de VS te vinden zijn, voor zorgen over de levensvatbaarheid van dergelijke grootschalige hardware-installaties.

EU breidt supercomputercentra uit

Naast het megafabrieken-initiatief verbetert de EU-commissie 12 wetenschappelijke supercomputercentra om hun mogelijkheden voor AI-onderzoek en -ontwikkeling te vergroten. Deze uitbreiding kan ten goede komen aan Europese chipmakers die gespecialiseerd zijn in niet-GPU-chips, startups die zich bezighouden met AI-ontwikkeling en bestaande onderzoeksinstellingen die supercomputers gebruiken voor machinaal leren en wetenschappelijke toepassingen.

Het succes van Europa’s investering van 200 miljard euro in AI hangt af van het vermogen om duurzaamheidsproblemen aan te pakken, robuuste bestuurskaders op te zetten en een bloeiend ecosysteem voor innovatie te bevorderen. Door prioriteit te geven aan deze factoren kan Europa zichzelf positioneren als wereldleider op het zich snel ontwikkelende gebied van kunstmatige intelligentie.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.