De Europese Unie dreigt 11 miljard dollar aan export richting China te verliezen, omdat de Chinezen beloofd hebben massaal Amerikaanse producten te zullen invoeren. Dat becijferde een Duitse denktank.
China beloofde in het recent afgesloten fase 1-handelsakkoord met de VS om voor meer dan 200 miljard dollar aan Amerikaanse goederen en diensten te kopen de komende twee jaar. Dat zal ongetwijfeld ten koste gaan van derde partijen, zegt het Kiel Institute for the World Economy, dat daarmee de recente commentaren van de Chinese overheid tegenspreekt.
Volgens de prognoses van de Duitse onderzoekers is het ‘zeer waarschijnlijk’ dat de EU, en dan vooral Duitsland en Frankrijk, klappen zullen krijgen. Tegenover een ‘normale’ handelssituatie – geen handelsoorlog en geen fase 1-akkoord – zal de EU in 2021 naar schatting 11 miljard dollar minder aan goederen kunnen exporteren naar China.
Vooral de sectoren luchtvaart, voertuigen, industriële en medische apparatuur, farma en diverse landbouwgoederen dreigen getroffen te worden. Niet alleen Europa, maar ook Zuid-Amerika en Australië zijn het slachtoffer.
Verschuiving marktaandelen
De onderzoekers verwachten dat het Amerikaanse marktaandeel in de Chinese import zal stijgen van 10 procent in 2017 naar 15 procent in 2021. Het Europese aandeel krimpt over dezelfde periode van 16 naar 15 procent. Dat betekent dat het marktaandeel van de rest van de wereld in de Chinese import daalt van 74 naar 70 procent.
Het laatste woord over de handelsdeal is nog niet gezegd. De Europese Unie overweegt bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) klacht in te dienen omdat de deal zou indruisen tegen eerlijke vrijhandel. ‘Door grote en snelle stijgingen van Chinese aankopen van Amerikaanse goederen af te spreken, is het bijna zeker dat het akkoord andere handelspartners discrimineert’, besluit het Duitse onderzoeksrapport.
Naar een handelsakkoord VS-EU?
Op het Wereld Economisch Forum in Davos sprak Amerikaans president Donald Trump sussende taal. Hij verklaarde in de marge van een gesprek met Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen dat de VS en de EU discussies voeren over een eigen handelsakkoord.