Verschillende analisten denken dat het huidige overaanbod op de gasmarkt ervoor kan zorgen dat de Europese voorraden tegen augustus al gevuld raken, bijna drie maanden eerder dan dat in 2022 gebeurde.
Gasoverschot is zo groot dat Europese voorraden mogelijk in augustus al gevuld kunnen raken

Waarom is dit belangrijk?
Vorig jaar ontstond in Europa paniek nadat Rusland de gaskraan dichtdraaide en prijzen de hoogte inschoten. Met man en macht werd gezocht naar alternatieve leveranciers van de brandstof, die uiteindelijk snel werden gevonden. De inspanningen waren zelfs zo succesvol, dat er nu een aanzienlijk overaanbod is ontstaan.In het nieuws: Analisten van Morgan Stanley stuurden begin april een projectie naar cliënten van de investeringsbank. Ze denken dat de voorraden snel gevuld zullen raken als de vraag op de wereldmarkt laag blijft en het huidige overaanbod blijft bestaan.
- De Europese oplossing voor het aardgasprobleem was simpel: importeer meer vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) uit landen als de VS, Qatar en Nigeria. Die landen waren maar al te graag bereid om meer te exporteren door de hogere prijzen.
- Maar daardoor ontstond al snel een overaanbod. Europa consumeerde bovendien minder gas dan aanvankelijk werd verwacht, deels door mild winterweer, maar ook door een aantal maatregelen om de gasconsumptie terug te schroeven.
- Volgens berichtgeving van Bloomberg heeft dat ertoe geleid dat sommige LNG-schepen nu maar met moeite een haven vinden om hun lading te lossen.
- De export uit de VS, het VK en andere landen blijft intussen hoog, terwijl ook China, een van de grootste importeurs in de wereld, overbodige LNG-ladingen op de markt probeert kwijt te raken. De vraag in het land is lager dan verwacht, nadat de ‘Zero COVID’-maatregelen werden opgeheven. Ook Japan en Zuid-Korea kampen met gelijkaardige problemen.
Risico’s
En nu: Morgan Stanley, maar ook andere analisten, zoals Ira Joseph van de Amerikaanse Columbia University, zien het huidige overaanbod niet meteen verdwijnen.
- Er zijn echter een aantal factoren die de vraag toch kunnen doen toenemen. Als het zomerweer warmer wordt dan verwacht, zou de consumptie kunnen stijgen. Aardgas wordt immers ook gebruikt om elektriciteit te produceren, en tijdens warm weer stijgt de vraag naar elektriciteit, onder andere door het massaal gebruik van airconditioning.
- Tijdens de zomer zullen landen in heel het noordelijk halfrond, niet enkel in Europa, zich bovendien beginnen voor te bereiden op de winter. De kans bestaat dat de vraag naar het goedje dan verder zal toenemen.
(fjc)