Hoewel Europa er vorige winter in slaagde om (meer dan) genoeg vloeibaar aardgas (LNG) via schip te importeren om een energiecrisis te vermijden, kan het dit jaar moeilijker worden om dat te doen.
Europese bindingsangst kan LNG de komende jaren fors duurder maken, terwijl China massaal langetermijncontracten afsluit

Waarom is dit belangrijk?
De Europese aardgasmarkt werd vorig jaar grondig hertekend, nadat Rusland Oekraïne binnenviel. De EU importeerde voor de oorlog de helft van al zijn aardgas immers uit Rusland. Vandaag de dag ziet het zich genoodzaakt om aardgas via schip te importeren uit de VS, Qatar, Nigeria en een hoop andere landen. De Europese import van LNG steeg in 2022 met 60 procent tegenover het jaar ervoor.De essentie: In 2022 kocht de EU voornamelijk LNG op de dure spotmarkt, maar kon het niet genoeg langetermijndeals sluiten met leveranciers.
- Op korte termijn heeft dat ervoor gezorgd dat er nog genoeg aardgas was om de winter door te komen. Maar door voornamelijk op de spotmarkt te kopen, liep het prijskaartje behoorlijk op. Volgens cijfers van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) gaf de EU 190 miljard dollar uit aan LNG, drie keer zo veel als het jaar ervoor.
- Volgens berichtgeving van Reuters was de dorst naar vloeibaar aardgas in Europa zo groot, dat de import een derde van de wereldwijde spotmarkt besloeg in 2022. Een jaar eerder was dat slechts 13 procent.
- Indien de EU geen langetermijncontracten afsluit, zoals landen als China wel in grote getallen doen, riskeert het de komende jaren meer te betalen voor LNG dan nodig. Maar de kans dat dit eraan zit te komen, is klein. De EU wil immers in sneltempo afstappen van fossiele brandstoffen, waardoor langetermijncontracten worden geweerd.
Intussen in Azië
Genoteerd: Terwijl Europa bang is om zich te binden, ondertekenen Aziatische landen, voornamelijk China, maar al te graag contracten van lange duur.
- De Chinese dorst naar LNG groeit al van voor de oorlog in Oekraïne. In 2021 overtrof het zelfs Japan als grootste importeur. Hoewel Japan vorig jaar terug meer importeerde, staat China mooi gepositioneerd om de LNG-markt te domineren de komende jaren. Chinese bedrijven sloten vorig jaar immers het grootste aantal LNG-contracten op lange termijn in de wereld.
- Ook andere landen in de regio, waaronder Japan, Zuid-Korea en Taiwan tekenden de voorbije jaren langetermijncontracten voor LNG. De vraag is zelfs zo hoog, dat langetermijncontracten zo goed als uitverkocht zijn tot 2026, meldt Oilprice.com.
(nd)