Europa bekijkt vergaand toezicht op cryptotransacties

In het Europees Parlement werd een wetsvoorstel ingediend om de transacties van cryptoactiva beter in de gaten te houden. Concreet dient het voorstel om de cryptohandel van criminelen en terroristen te controleren en stop te kunnen zetten, maar het is geen geheim dat dit ook verstrekkende gevolgen kan hebben voor de doorsnee cryptobelegger.

Het wetsvoorstel komt van de hand van Europarlementslid Assita Kanko (N-VA) en haar Spaanse collega Ernest Urtasun (Groenen). Het is een aanvulling op het initiatief van de Europese Commissie om de ’travel rule’ uit te breiden naar cryptotransacties. Nu moeten bij traditionele financiële transacties vanaf 1000 euro gegevens van de verzender en ontvanger ‘meereizen’ met de transactie, waardoor autoriteiten hier enkele jaren over kunnen beschikken.

Meer controle

Kanko en Urtasun willen dit principe ook uitbreiden naar de cryptowereld, maar dan wel zonder een minimumwaarde van de transactie. Concreet gaat het om de namen, adressen, paspoortnummers en walletadressen van de verzenders en ontvangers. Daarnaast moeten cryptoactivadiensten, zoals Binance of Coinbase, ook interne procedures opzetten om fraude, afpersing, ransomware-aanvallen of handel op het dark web te kunnen opsporen. Daarmee zou het anonieme karakter van cryptotransacties verdwijnen. Op welke manier dit moet geïmplementeerd worden en of dit zelfs mogelijk is dankzij de gedecentraliseerde natuur van de technologie is niet geheel duidelijk.

Het doel van de nieuwe regelgeving inzake crypto is niet de bonafide gebruiker pesten, maar wel de uitwassen aan te pakken, menen de politici. “De handel in cryptovaluta heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Ook in België en Europa hebben goedwillende burgers miljarden geïnvesteerd in Bitcoin, Ethereum en andere cryptovaluta”, verklaart Kanko.

“Helaas hebben ook criminelen en terroristen gretig gebruik gemaakt van de mogelijkheden die crypto hen biedt. Hoewel de blockchain openbaar is, wordt er veelal anoniem in crypto gehandeld”, aldus Kanko. Toch zijn er ook verschillende privénetwerken, zoals dat van cryptomunt Monero, die helemaal niet openbaar zijn en dat ook niet kunnen worden.

Toezicht normaal in financiële wereld

“Ik ben blij dat we vandaag een belangrijke stap kunnen zetten om het toezicht op cryptotransacties te verbeteren. Dit toezicht is volstrekt normaal in de financiële wereld, bijvoorbeeld bij overmakingen in euro’s of dollars. Nu crypto zo groot is geworden en er zoveel geld in omgaat is het logisch ook daar het toezicht te organiseren.”

De definitieve stemming en eventuele implementatie van de wet laat wel nog even op zich wachten. De finale tekst zou tegen de zomer moeten worden afgeklopt, waarna een stemming in het Europees Parlement kan plaatsvinden.

Het voorstel spreekt ten slotte ook over het inzetten op een “mondiaal perspectief”, waarbij EU-lidstaten zullen aandringen bij de Financial Action Task Force, een internationale intergouvernementele organisatie die het witwassen van geld bestrijdt, om wereldwijde afspraken te maken over het toezicht op crypto.

Met bijdrage van Jeremy Van der Haegen.

Meer