Italië extatisch na winst in EK-thriller

Duizenden Italianen vierden de hard bevochten Europese titel in de straten van grote steden als Rome, Milaan, Turijn en Napels. Italië kroonde zich zondagavond na een spannende penaltyreeks voor de tweede keer tot Europees kampioen voetbal.

Honderdtwintig minuten waren niet genoeg om een winnaar aan te duiden in de EK-finale tussen Italië en Engeland. Luke Shaw liet Wembley al na twee minuten ontploffen, maar in de tweede helft kwam Italië via Leonardo Bonucci langszij. Daarna hielden beide ploegen elkaar in een onderhoudende partij in evenwicht. In een strafschoppenreeks met veel missers bleek uiteindelijk Italië het sterkste. Engeland blijft dus met een zware kater achter, en niet degene waarop ze maandag hadden gehoopt.

Rome – Isopix

Shaw na 2 minuten, Bonucci maakt gelijk

Engeland begon onder aanvuring van hun tienduizenden fans heel furieus aan de wedstrijd. Toch gaf het door een misverstand tussen verdediger Harry Maguire en doelman Jordan Pickford al heel snel een hoekschop weg. Die draaide echter heel anders uit dan de Azzurri hadden gehoopt. De Engelsen heroverden al snel de bal en op de counter vond Kieran Trippier aan de overkant Luke Shaw die cool voor de 0-1 zorgde.

Ook na het doelpunt bleef het tempo hoog en waren beide ploegen af en toe gevaarlijk. In het begin van de tweede helft nam de druk van Italië toe. De gelijkmaker kon dan ook niet uitblijven en die kwam er ook in de 67ste minuut. Marco Verratti trof eerst nog de paal, maar in de hernemen schoot Bonucci de 1-1 binnen.

Leonardo Bonucci juist nadat hij de gelijkmaker heeft gescoord tegen Engeland in de finale van EURO 2020 – Bron: Fabio Ferrari/LaPresse/Sipa USA/Isopix

Strafschoppen

Geen van beide landen kon nadien nog scoren en ook in de verlengingen leek het beste er vanaf bij zowel Italië als Engeland. Strafschoppen moesten dus de beslissing brengen over wie Portugal zou opvolgen als Europees kampioen voetbal.

Die strafschoppenreeks begon rampzalig voor Italië toen Pickford de penalty van Andrea Belotti stopte en Engeland zijn eerste twee elfmeters foutloos bleef. Daarna was het aan Marcus Rashford (23) en Jadon Sancho (21). Die waren door de Engelse bondscoach Gareth Southgate in de allerlaatste minuut van de verlengingen nog ingebracht in de hoop fittere spelers te hebben om een strafschop te nemen. Die tactiek draaide echter rampzalig uit want beide jonge spelers misten.

Donnarumma als held

Jorginho, op papier de beste strafschoppennemer van de Arruzzi, kon zijn land dus Europees kampioen maken. Maar ook voor hem was de stress te hoog en hij miste. Het lot van de Engelsen lag voor hun vijfde penalty in handen van de 19-jarige Bukayo Saka. Het was daarentegen de 22-jarige doelman Gianluigi Donnarumma die met een zoveelste save zichzelf tot held van Italië kroonde.

Donnarumma werd na de wedstrijd ook uitgeroepen tot ‘Player of the Tournament‘, een prijs die sinds het EK van 1996 wordt uitgereikt. De Italiaanse reus is daarmee de eerste doelman ooit die die eer te beurt valt.

Coupe Henri Delaunay

Bij de Italiaanse spelers en staf brak na die gepakte penalty spontaan een feestje uit op het veld. Nadat de Engelse spelers hun zilveren medaille – onder applaus van de Azzurri – hadden gekregen, was het aan Italië om hun trofee te krijgen. Het was de 36-jarige kapitein Giorgio Chiellini die de Coupe Henri Delaunay als eerste in de lucht mocht steken. Het is voor Italië de tweede Europese titel na hun tornooiwinst in 1968. De Engelsen daarentegen moeten nog even wachten voor ze eindelijk nog eens een groot tornooi kunnen winnen.