‘Euro treedt nieuwe fase binnen’

De euro is een nieuwe fase ingetreden en is de concurrent geworden van de Japanse yen. Dat zegt George Saravelos, die de afdeling FX Research bij Deutsche Bank in Londen leidt. Volgens Saravelos wil iedereen in euro lenen, maar wil niemand de munt in portefeuille houden.

Europa is daardoor de belangrijkste leenheer van de rest van de wereld geworden. Dat is een stijlbreuk, aldus Saravelos. 

Het aantal leningen in euro aan niet-inwoners van de eurozone noteert op zijn hoogste niveau sinds 2008. Ook banken buiten de EU lenen steeds vaker in euro aan hun klanten.

Deutsche Bank schat dat ruim twee derde van de 455 miljard euro overschot, die de EU de voorbije 12 maanden op zijn betalingsbalans boekte, voor deze doeleinden wordt gebruikt.

In euro lenen en elders rente zoeken

Niemand wil dus euro in portefeuille houden als cash, maar iedereen wil in euro lenen, aldus Saravelos. Men gaat schulden aan in euro en betaalt daar een zeer lage rente op. Vervolgens belegt men dit geld in valuta die een hoger rendement bieden. 

Voorbeelden zijn er genoeg. Europeanen die handel voeren in de VS en in dollar worden betaald, kiezen ervoor die dollars bij een Amerikaanse bank te bewaren. Eerder dan ze om te wisselen en er nul- of negatieve rente voor te krijgen in de EU. Anderzijds geven Amerikaanse bedrijven obligaties uit in euro, en wisselen ze de opbrengsten ervan om in dollar.

Koers van de euro wordt zo omlaag geduwd

Deze transacties duwen de koers van de euro omlaag vanwege het grote aanbod in euro’s. Deze handel maakt de euro ook kwetsbaarder voor grote schommelingen op de financiële markten.

In normale omstandigheden zou de eenheidsmunt nu rond de 1,40 euro voor een dollar noteren. Maar de euro heeft net moeite om zich rond een bovengrens van 1,10 euro te handhaven. Volgens Saravelos gaat het om een situatie ‘zonder precedent’. Net omdat de eurozone een stabiel flink overschot op de betalingsbalans heeft en de VS een tekort.

Als gevolg daarvan mag de eurozone nu als de globale leverancier van liquide middelen voor het internationale financiële systeem worden beschouwd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20