Euro en Britse pond bevinden zich in een ‘doem-lus’, waarschuwen strategen bij TD Securities

Euro en Britse pond bevinden zich in een ‘doem-lus’, waarschuwen strategen bij TD Securities
Martin Leissl/Bloomberg via Getty Images

Strategen bij de Canadese investeringsbank TD Securities schreven in een rapport dat het pond en de euro zich in een ‘doem-lus’ bevinden. Zij voorspellen dat de munten in een neerwaartse spiraal terecht zullen komen en de komende maanden in waarde zullen afnemen.

Dat zou voornamelijk te wijten zijn aan de torenhoge energieprijzen, die een impact beginnen te hebben op de economische groei en de munteenheden zelf. De economen van TD Securities voorspellen dat de Engelse centrale bank, de Bank of England (BOE), er niet in zal slagen om de waardedaling van de Britse pond tegen te houden. 

Die zou in de komende maanden naar een koers van 1,11 dollar kunnen zakken, 3 procent lager dan het huidige punt en zo’n 20 procent lager dan een jaar geleden. De koers van de Britse pond bevindt zich op een laagtepunt: het is al 37 jaar geleden sinds de munt zo weinig waard was tegenover de dollar.

Beleidsmakers hebben beperkte macht

“Terwijl zowel de ECB (Europese Centrale Bank, red.) en de BOE de lus willen vertragen en uiteindelijk omkeren, zal het monetair beleid de vertraging in de aanloop naar de komende winter slechts aanzienlijk beperken”, zeiden de analisten. “Beleidsmakers kunnen de benodigde energievoorziening niet produceren.” 

De BOE zal deze donderdag vergaderen, om te bepalen of een bijkomende renteverhoging nodig is. Maar volgens de analisten van TD Securities is er niet veel dat de bank kan doen om het bloeden te stelpen. “Het globale verhaal is het belangrijkste voor het pond, terwijl de BOE slechts een waarnemer is van de mondiale groeiverwachtingen en het risicosentiment”, menen de economen.

Ook de ECB verhoogde begin september de rente met 75 basispunten, de grootste stijging sinds de bank in 1998 werd opgericht. Daarmee wil het resoluut de strijd aangaan met de hoge inflatie, die in de eurozone in augustus meer dan 9 procent bedroeg. Meteen na de aankondiging steeg de euro lichtjes tegenover de dollar, maar intussen is de koers weer iets of wat gezakt. De twee munten zijn op moment van schrijven ongeveer evenveel waard.

Renteverhogingen

De BOE en de ECB zijn niet de enige centrale banken wereldwijd die de torenhoge inflatie proberen te bekampen door de rente te verhogen. Dinsdag kondigde de Zweedse centrale bank bijvoorbeeld aan de rente op te krikken met maar liefst 100 basispunten, de grootste verhoging in decennia. Ook de centrale banken van de VS, Brazilië, Japan, Taiwan, Noorwegen en nog een hoop andere landen zullen deze week nog vergaderen over potentiële renteverhogingen. 

Opvallend: een handjevol landen laat de teugels juist vieren, in plaats van het monetaire beleid te verstrakken. De Chinese centrale bank verlaagde in augustus immers de rente om de economie te ondersteunen, terwijl landen als Turkije al maandenlang een bizar beleid voeren, waarbij zij ervan overtuigd zijn dat een lagere rentevoet juist zal zorgen dat de extreem hoge inflatie (80 procent) zal worden gedrukt.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.