De euro heeft de wind in de zeilen. Deze ochtend was de koers van de Europese eenheidsmunt gestegen tot 1,09 dollar, het hoogste niveau sinds april vorig jaar. De vooruitzichten dat de Federal Reserve de rente minder fors zal optrekken, zet de dollar onder druk. Voorts neemt de angst af dat de eurozone zal getroffen worden door een zware recessie.
Sussende woorden Federal Reserve en afnemende recessiezorgen laten de euro stijgen tot hoogste niveau sinds april vorig jaar

Waarom is dit belangrijk?
De Europese eenheidsmunt heeft het het voorbije jaar zwaar te verduren gehad. De euro was zelfs even onder pariteit met de dollar gedoken, maar intussen is de situatie gekeerd.In het nieuws: De euro is deze ochtend met 0,4 procent gestegen tot welgeteld 1,0903 dollar. Dat is het hoogste peil sinds april 2022.
- 2022 was allesbehalve een topjaar voor de euro. De Europese eenheidsmunt dook toen zelfs een tijdje onder pariteit met de dollar. Op het dieptepunt – in september – was de koers gedaald tot 0,95 dollar.

Impact beleid centrale banken
Monetaire beleidsbeslissingen: Verschillende Fed-bestuurders hebben de voorbije week aangegeven dat er de komende maanden minder forse renteverhogingen (lees: 25 basispunten) op tafel liggen.
- Christopher Waller van de Federal Reserve Board of Governors is daar één van. Hij zei vrijdag tijdens een event in New York dat een verhoging met 25 basispunten gepast zou zijn.
- Ook Patrick Harker van de Federal Reserve van Philadelphia, die dit jaar een stem kan uitbrengen tijdens de beleidsvergaderingen, hield vorige week een pleidooi voor een verhoging met 25 basispunten.
- Het vooruitzicht dat de Amerikaanse centrale bank de rente minder fors zal verhogen, zet de dollar onder druk.
En in de eurozone? Intussen willen ze bij de Europese Centrale Bank (ECB) van geen wijken weten. Toen het persagentschap Bloomberg aankondigde dat ook die monetaire instelling de rente minder fors zou verhogen, waren enkele bestuursleden er als de kippen bij om te zeggen dat dat niet het geval zal zijn.
- Christine Lagarde, voorzitter van de ECB, benadrukte tijdens een speech op het World Economic Forum (WEF) dat de centrale bank niet zal afwijken van de huidige koers.
- We hoorden zondag soortgelijke geluiden bij Klaas Knot, voorzitter van de Nederlandsche Bank. Hij zei in een interview met het tv-programma WNL Op Zondag dat er nog minstens twee verhogingen met 50 basispunten nodig zijn.
Economische indicatoren
Europese recessiezorgen: Voorts neemt de angst af dat de eurozone getroffen zal worden door een zware recessie.
- Een rondvraag van het macro-economisch onderzoeksbureau Consensus Economics bij economen, waarover de Financial Times bericht, leert dat ze verwachten dat de economische groei in de eurozone dit jaar zal uitkomen op 0,1 procent. Vorige maand gingen ze nog uit van een economische krimp.
- De optimistischere prognoses hebben we te danken aan lagere energieprijzen, omvangrijke overheidssteun en de eerder dan verwachte heropening van de Chinese economie, die de mondiale vraag zal stimuleren.
- Carsten Brzeski, econoom bij ING, omschrijft de ommezwaai in de prognoses als “een recessie die nooit kwam.”
In de Verenigde Staten zijn er dan weer signalen dat het verstrakkende geldbeleid van de Fed begint te wegen op de economische activiteit.
- De detailshandelsverkopen aan de overkant van de Atlantische Oceaan zijn in december gedaald met 1,1 procent (op maandbasis). De verwachting van economen lag op een daling met 1 procent.
- De industriële productie daalde die maand met 0,7 procent op maandbasis. Economen hadden slechts op een daling met 0,1 procent gerekend.
(fjc)