EU klaagt X aan door desinformatie, Elon Musk spreekt van “illegale geheime deal”

De Europese Unie opende eind 2023 een onderzoek naar X, het voormalige Twitter. Het platform van eigenaar Elon Musk staat onder druk: bots gaan hun vrije gang en desinformatie viert hoogtij. De Europese Commissie wil nu van Musk zelf horen wat X daaraan gaat doen.

In het nieuws: De Europese Commissie publiceert een tussentijds rapport over de desinformatie op X.

  • In december 2023 werd er formeel een onderzoek geopend naar desinformatie op X. Als basis gelden de richtlijnen in de Europese Digital Services Act (DSA), dat stelt dat sociale media-platformen ervoor moeten zorgen dat illegale content van hun websites verdwijnt en desinformatie geen kans krijgt.
  • X lag onder vuur omdat Musk geen plan zou hebben voor desinformatie. Het feit dat je door een abonnement te nemen een account met blauw vinkje krijgt, deed ook alarmbellen afgaan. Nepaccounts kunnen zich op die manier makkelijker voordoen als iemand anders, want mensen percipiëren dat blauw vinkje nog altijd met een geverifieerd profiel.
  • In het tussentijds vonnis tilt de EU zwaar aan het blauwe vinkjes-beleid. EU-burgers werden misleid door te denken dat info betrouwbaar was terwijl dat niet het geval bleek, staat er te lezen. Verder voldoet X niet aan andere DSA-richtlijnen zoals het aanleggen van een opzoekbaar advertentie-archief of een bepaald gedeelte van de publieke data openstellen voor onderzoek.
    • Hiermee is X het eerste bedrijf dat aangeklaagd wordt door de Europese Commissie voor inbreuken op de DSA, zegt Margrethe Vestager, uitvoerend commissievicevoorzitter voor Digitaal Beleid.
  • Het gevolg is dat X boetes kan krijgen die kunnen oplopen tot 6 procent van de wereldwijde winst die het bedrijf maakt. Maar eerst krijgt X de kans om zijn zaak te bepleiten. Het moet met voorstellen en maatregelen komen om de zorgen van de EU weg te nemen.

“EU wil X censureren”

Om te volgen: Gaat Elon Musk hier wat aan doen?

  • Musk reageerde verwijtend en beweert dat zijn platform anders gecensureerd zou worden. “De Europese Commissie heeft X een illegale geheime deal aangeboden”, schreef hij. “Als we ongemerkt meningen zouden censureren zonder dat we dat tegen iemand zeiden, dan zouden ze ons geen boetes geven”. Volgens Musk “hebben de andere platformen die deal geaccepteerd, X niet”.
  • Toch gaf X eerder al te kennen dat het meewerkt aan de DSA en de maatregelen die de EU oplegt. “X blijft zich inzetten om te voldoen aan de Digital Services Act”, zei directielid Joe Benarroch in december. Ook Musk toonde zich vroeger wél bereid om mee te werken.
  • Musk zet zijn strijd tegen de Europese regelgeving dus verder. Hij zou erover nadenken om X gewoonweg niet meer beschikbaar te stellen in de EU omdat hij geen zin heeft om sterk te modereren. Verder vocht hij heel publiekelijk een ruzie uit met de Eurocommissaris voor de Interne Markt, Thierry Breton.
  • De Europese Commissie van zijn kant laat weten dat het X op de voet blijft volgen. Het platform moet dringend maatregelen nemen om illegale en misleidende content een halt toe te roepen, is de boodschap.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.