De Europese Unie overweegt Hongarije meer tijd en geld te geven om zijn energiesysteem om te vormen zodat het de gevolgen van een embargo op Russische olie kan opvangen. Het zou een tegemoetkoming zijn omdat besprekingen over het zesde sanctiepakket van het statenverband tegen Rusland zijn “vastgelopen”. Dat vertelde de hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid van de EU, Josep Borrell, aan de Britse zakenkrant de Financial Times (FT).
Borrell wierp op dat hij begreep waarom Hongarije, maar ook Slowakije en Tsjechië zich verzetten tegen de plannen van de Europese Commissie voor een invoerverbod op Russische olie. De energiemix van de drie landen is namelijk erg afhankelijk van de Druzhba-pijpleiding, die zware ruwe olie uit Rusland aanvoert.
“Het is niet omdat Hongarije dichter bij Moskou staat”
Borrell zei dat ze te maken hadden met een “objectief probleem”, en dat de Hongaarse premier Viktor Orbán, die de strafmaatregelen met een “atoombom” op de economie van zijn land vergeleek, er niet alleen op uit was om problemen te veroorzaken.
“Het is niet omdat Hongarije dichter bij Moskou staat”, opperde de Spaanse politicus. “We moeten rekening houden met de specifieke situatie van elk land. Hongarije is een ingesloten land. Er is geen andere leiding die olie naar Hongarije brengt dan de leiding die uit Rusland komt en rechtstreeks naar hun raffinaderij gaat, die is gemaakt voor de fysieke kenmerken van de Russische olie.”
“Ik begrijp hun standpunt. Als ik in hun schoenen stond, zou ik zeggen: ‘Kijk, ik heb een probleem.’ Het is geen kwade wil”, aldus nog Borrell.
Nieuwe voorstellen
Diplomaten verwachten dat de drie landen vandaag in nieuwe voorstellen van de Europese Commissie meer tijd zullen krijgen om zich van het Russische energieproduct los te maken.
Volgens het oorspronkelijke voorstel zouden de meeste EU-landen zes maanden na de goedkeuring van de maatregelen moeten stoppen met de aankoop van Russische ruwe olie, en tegen het eind van het jaar met de invoer van geraffineerde olieproducten uit Rusland. Hongarije en Slowakije kregen aanvankelijk tot eind 2023 de tijd om zich aan te passen.
Op grond van de wijzigingen zouden Hongarije en Slowakije tot eind 2024 Russische olie via pijpleidingen kunnen kopen, en Tsjechië zou dat tot juni 2024 kunnen blijven doen, als het niet eerder olie via een pijpleiding uit Zuid-Europa krijgt, aldus bronnen van Euractiv.
Borrell voegde eraan toe dat als de gesprekken na dit weekend in een impasse blijven steken, hij zou voorstellen de zaak over te dragen aan de Europese ministers van Buitenlandse Zaken.