Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 07 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

EU wil Europese belastingparadijzen aanpakken

Logo Business AM
Economie

14/07/2020 | Willem De Maeseneer | 3 min leestijd

De Franse minister van Economie en Financiën Bruno Le Maire wil snel gunstige fiscale regels van andere lidstaten aanpakken. (EPA-EFE/CHRISTOPHE ARCHAMBAULT)

De Europese Commissie gaat lidstaten aanpakken die te gulle belastingregimes voor bedrijven kennen, dat weet de Britse zakenkrant Financial Times. Brussel wil het onmogelijk maken voor bedrijven om hun geld weg te sluizen naar het land met de laagste belasting, zodat fiscale opbrengsten maximaal benut kunnen worden om de rekening voor de coronacrisis te betalen.

Overheden overal ter wereld geven astronomische bedragen uit om hun economie te reanimeren. De EU wil zich er nu van verzekeren dat belastingen maximaal benut kunnen worden voor dat doel. Daarom onderzoekt het handelsblok juridische instrumenten om Europese belastingontwijkingsroutes voor multinationals te sluiten. 

‘Verstoring van de eenheidsmarkt’

De Europese Commissie gaat bepaalde lidstaten op de vingers tikken wegens hun voordelige vennootschapsbelastingen. Specifiek gaat het om Nederland, Luxemburg, Ierland, Cyprus en Malta, en België.

De commissie staat onder druk van onder andere de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire, om in de nasleep van de coronacrisis, krachtdadig op te treden tegen landen wiens vennootschapsbelasting op maat van de bedrijven geschreven is. 

Hooggeplaatste bronnen vertelden aan Financial Times dat de plannen zich nog in een vroeg stadium bevinden, maar de EU zou trachten bepaalde gunstige fiscale regels aan te duiden als een ‘verstoring van de eenheidsmarkt’.

Geen unanimiteit

Om zo’n verstoring aan te pakken is namelijk geen unanimiteit nodig. Brussel heeft in het verleden al verschillende keren geprobeerd om Europese belastingparadijzen op te doeken, maar stootte telkens op een veto van de lidstaten in kwestie. Op deze manier is een gekwalificeerde meerderheid voldoende. Dat betekent dat 55 procent van de lidstaten, met een minimum van 15 landen, vóór stemt.

De maatregel zou dan ook wel nog moeten goedgekeurd worden in het Europees Parlement. 

In België wordt bijvoorbeeld de innovatieaftrek gehekeld, waardoor bedrijven minder belastingen betalen op winsten uit intellectuele eigendom, zoals octrooien en auteursrechten. Via de innovatieaftrek kunnen farmareuzen hun belastingfactuur in België nog steeds drastisch verlagen, tot onder 5 procent, terwijl het gebruikelijke tarief rond de dertig procent bedraagt.

Source: Financial Times


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks