Key takeaways
- Autofabrikanten krijgen drie jaar de tijd om aan de emissiedoelstellingen van de EU voor 2035 te voldoen.
- De algemene emissiereductiedoelstellingen blijven ongewijzigd, zodat er billijkheid is voor bedrijven die al aanzienlijke vooruitgang hebben geboekt.
- De EU zal technologie-neutrale oplossingen naast EV’s onderzoeken en directe steun bieden aan Europese batterijproducenten.
Europese autofabrikanten krijgen meer tijd om aan de strenge emissiedoelstellingen van de Europese Unie te voldoen. Deze aankondiging volgt op een dialoog tussen de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, en industrieleiders, die een sterke wens uitspraken voor meer flexibiliteit bij het behalen van deze veeleisende CO2-reductiedoelstellingen.
Op dit moment schrijft de regelgeving van de EU voor dat de CO2-uitstoot van nieuwe auto’s en bestelwagens tegen 2035 met 100 procent moet zijn verminderd, met tussentijdse doelstellingen. Deze strenge eisen gaan gepaard met hoge boetes voor het overschrijden van de emissiedrempels voor elk jaar. Het gebruik van elektrische voertuigen (EV’s) is echter langzamer dan verwacht, waardoor brancheverenigingen zoals ACEA aandringen op aanpassingen om de financiële lasten van de naleving te verlichten.
Verlagende regelgeving en ondersteuning van innovatie
Von der Leyen erkende dit gevoel uit de industrie en stelde een wijziging van de bestaande regelgeving voor. Deze wijziging zou autofabrikanten een periode van drie jaar geven om aan de doelstellingen te voldoen in plaats van jaarlijkse naleving, wat meer ruimte biedt voor aanpassingen en een soepelere implementatie. Ondanks deze verlenging blijven de algemene emissiereductiedoelstellingen ongewijzigd, zodat bedrijven die al grote stappen hebben gezet in het verkleinen van hun ecologische voetafdruk eerlijk en voorspelbaar blijven.
Naast de voorgestelde aanpassing van het tijdschema, benadrukte Von der Leyen het belang van technologieneutraliteit in de aanpak van de EU om haar doelstellingen voor 2035 te halen. Dit betekent dat er een breder scala aan oplossingen moet worden onderzocht dan alleen vertrouwen op EV’s, waaronder e-brandstoffen, die in de toekomst een prominentere rol zouden kunnen spelen. Ze beloofde ook directe steun te geven aan Europese batterijproducenten en EU-vereisten voor de inhoud van batterijcellen en -componenten in te voeren. Deze maatregelen zijn bedoeld om de toeleveringsketen van de EU te versterken en te voorkomen dat EV onbetaalbaar worden.
Terwijl industriegroepen de uitkomst van de dialoog over het algemeen toejuichten en de erkenning van de uitdagingen bij het behalen van de ambitieuze emissiedoelstellingen prezen, toonden sommige consumentenorganisaties zich teleurgesteld. Zij stellen dat deze veranderingen de snelle overgang naar EV’s zouden kunnen belemmeren en de beschikbaarheid van betaalbare elektrische voertuigen op de markt zouden kunnen vertragen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!