EU-landen pleiten voor uniforme accijnzen op vaping-producten


Key takeaways

  • 16 EU-lidstaten vragen om een aanpassing van de tabaksaccijnswet.
  • Het doel is om nieuwe producten, zoals e-sigaretten of vapes, op te nemen in de bestaande wetgeving.
  • De ministers van Financiën dringen er bij de Europese Commissie op aan om deze kwestie dringend prioriteit te geven.

Zestien EU-lidstaten roepen op tot een update van de tabaksaccijnswetgeving van het blok. Dit initiatief, aangevoerd door Nederland, wordt gesteund door landen als Kroatië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland en Spanje. Het doel is om nieuwe producten, zoals e-sigaretten of vapes, op te nemen in de bestaande wetgeving.

Op dit moment hanteert elk EU-land andere regels en accijnzen voor vaping vanwege het gebrek aan uitgebreide EU-regelgeving op dit gebied. Dit creëert een ongelijk speelveld en verstoort de interne markt. De ministers van Financiën van deze 16 landen stellen dat de huidige richtlijn, die in 2011 is opgesteld, niet geschikt is voor de voortdurend veranderende producten van de tabaksindustrie.

Prioriteiten stellen

Een update van de tabaksaccijnswetgeving van de EU stond aanvankelijk gepland voor eind 2022, maar werd uitgesteld. De lidstaten dringen er nu bij de nieuw gevormde Europese Commissie, die in december is aangetreden, op aan om prioriteit te geven aan deze kwestie. Hoewel de Europese Commissie bepaalde regelgevende standaarden voor e-sigaretten heeft geïmplementeerd, waaronder limieten voor het nicotinegehalte en etiketteringsvereisten, blijft er een gebrek aan geharmoniseerde regels in de EU.

Verschillen in aanpak tussen lidstaten

Het verschil in regelgeving komt duidelijk naar voren in de aanpak van vaping in verschillende landen. Zo verbiedt Frankrijk de verkoop van vapes aan jongeren onder de 18 en beperkt het gebruik ervan op openbare plaatsen zoals universiteiten en openbaar vervoer. Italië daarentegen heeft in 2013 het verbod op e-sigaretten in openbare ruimtes opgeheven.

Verbod op wegwerpvape wint momentum

Vapes voor eenmalig gebruik hebben onlangs veel aandacht gekregen van wetgevers vanwege zorgen over het milieu en de gezondheid. Frankrijk heeft een volledig verbod op deze apparaten ingevoerd, terwijl de Duitse Bondsraad er bij de regering op heeft aangedrongen om te pleiten voor een soortgelijk verbod in de hele EU.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.