EU raakt hopeloos achter op vlak van artificiële intelligentie

Een twintigtal Europese topacademici waarschuwt in een open brief voor de achterstand die de Europese Unie oploopt in de ontwikkeling van systemen voor artificiële intelligentie en dat in vergelijking met de rest van de wereld.

Machine learning (een breed onderzoeksveld binnen kunstmatige intelligentie, dat focust op de ontwikkeling van algoritmes en technieken waarmee computers kunnen leren) vormt de kern van de technologische en maatschappelijke revolutie in artificiële intelligentie en heeft ook een impact op een reeks afgeleide disciplines, met grote implicaties voor de toekomstige concurrentiepositie van Europa.

Europa raakt achterop: de meeste toplaboratoria, net als de topuniversiteiten waar een doctoraat kan worden behaald, bevinden zich in Noord-Amerika,” staat in de open brief te lezen.

Europa slaagt er volgens de auteurs maar niet in een kruispunt te organiseren tussen aan de ene kant de academische wereld en aan de andere kant de privé-sector.

Europese topuniversiteiten liggen (snel) buiten de EU

In het document worden een paar universiteiten vernoemd. Opmerkelijk daarbij is dat de twee topuniversiteiten – Cambridge en ETH Zurich – nu al buiten de EU liggen of dat na de Brexit zullen doen.

Opgemerkt wordt ook dat de grote Amerikaanse bedrijven labo’s hebben opgericht in de nabijheid van twee voormelde universiteiten: Amazon (Cambridge), Apple (Cambridge), Facebook Google/Deepmind (Zürich,), en Microsoft (Cambridge).

Meer